Ambasada SAD: Priznanje Srbiji za iskorak po pitanjima restitucije u vezi sa Holokaustom

Srbija prednjači u angažovanju na tretmanu užasnog nasleđa Holokausta i ponosni smo na svoje partnerstvo sa Srbijom u naporu da se zadovolji pravda za žrtve, saopštila je ambasada SAD u Beogradu.

U saopštenju objavljenom na sajtu ambasade podseća se da je Srbija 24. februara usvojila zakon o finansiranju prvog memorijalnog kompleksa posvećenog Holokaustu, koji će biti ustanovljen na mestu nekadašnjeg koncentracionog logora "Staro sajmište".

Dodatno, ovim zakonom se pod zaštitu stavlja i mesto još jednog logora - "Topovske šupe".

Usvajanje radne definicije antisemitizma po Međunarodnoj alijansi za sećanje na Holokaust od strane Vlade Srbije 26. februara bila je suštinska polazna tačka u borbi protiv poricanja Holokausta, navodi se u saopštenju ambasade.

U zajedničkom saopštenju za medije, senatori Marko Rubio i Tami Boldvin naglašavaju činjenicu da je Srbija jedina zemlja koja je donela zakon o restituciji imovine povezane sa Holokaustom nakon Terezinske deklaracije iz 2009. godine, istaknuto je u saopštenju.

Dvojica senatora su izdala ovo saopštenje nakon što je Stejt department 29. jula objavio izveštaj pod nazivom Pravda za preživele neobeštećene.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво