Dačić za RTS: Srpska strana nije upoznata da će na dnevnom redu u Briselu biti neki dokument

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za RTS da je, kao i ostali građani, o uručivanju nacrta sporazuma Beograda i Prištine na sastanku u četvrtak saznao iz vesti. Kaže da je to iznenađenje, da Srbija za to ne zna, i pita zašto se to radi baš sada kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije na sastanku.

"Večernje novosti" su objavile, pozivajući se na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda koja u četvrtak putuje na razgovore sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija u sedištu Evropske unije biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, koji podrazumeva de fakto priznanje Kosova od Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbija kaže za RTS da bi predstavljanje tog dokumenta sada, u ovoj fazi dijaloga, predstavljalo iznenađenje jer to nije ni najavljeno da će se desiti.

"Čudno je zašto to sada rade. Zato to rade kad Vučić nije tamo? Njemu su javili da će nastavak dijaloga biti tek u septembru. Ako i bude tog dokumenta, čemu služi da se sada uruči da njemu neko preda? Verovatno da bi se dobilo na vremenu da se izvrši pritisak na Srbiju, i spolja i iznutra. Spolja međunarodni faktori koji bi to iskoristili kao ucenu da Srbija prihvati taj dokument. I na unutrašljoj političkoj sceni ima onih koji podržavaju te pritiske nasiljem na ulicama. To su dve strane iste medalje", smatra Ivica Dačić.

Beograd će, kako kaže, ucenjivati oni faktori koji žele da se sve vrati na staro stanje.

"Ucenjivaće nas sa ulaskom u EU. Oni govore o tome da pravno-obavezujući sporazum mora da usledi pre našeg puta ka članstvu ka EU. Organizacija demonstracija je Vučiću pokazatelj 'ako ne slušaš, možemo da te srušimo na ulici'", rekao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ako bude dokumenta, Dačić veruje da će Vučić upoznati javnost sa njegovim sadržajem i da će odgovor biti u skladu sa našim nacionalnim interesima.

Kaže da je je uručivanje dokumenta saznao iz vesti kao i ostali, napominjući da srpska strana nije obaveštena da će bilo kakav dokument biti na dnevnom redu.

"Nekoliko tokova uticaja na dijalog" 

Ministar spoljnih poslova Srbija kaže da je očigledno da postoji nekoliko linija i tokova da se ostvari uticaj na tok dijaloga Beograda i Prištine.

"Postoji rezolucija UN koja taj dijalog prebacuje u Brisel, ali kad podvučemo crtu, taj sporazum kad bude mora da dobije verifikaciju u Savetu bezbednosti, sile moraju dati mišljenje", navodi Dačić.

Smatra da ne postoji koordinacija delovanja Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država po pitanju dijaloga.

"Mislim da postoje veliki pritisci iz zemalja EU, kao što su Nemačka i Francuska, da se SAD marginalizuju u ovom dijalogu. Oni su minirali planirani sastanak u Beloj kući. Te dve zemlje smatraju da je dosadašnji tok dijaloga bio neproduktivan", kaže Dačić.

Govoreći o pokretanju saradnje Evropola i Prištine, ministar spoljnih poslova kaže da oni ne mogu biti članovi Evropola kao ni Srbija jer nisu članovi EU.

"Najveći problem za njih je što je 18 zemalja povuklo priznanje i nemaju većinu u UN. Danas od 193 članice UN mogu da računaju na 92 glasa. Smeta im što se ponovo raspravlja o političkim pitanjima koje su smatrali rešenima. Cela njihova koncepcija zasnovana je na lažima i nepoštovanju dogovora", navodi Dačić.

Ukazuje da su izjave zvaničnika iz Prištine krajnje "bezobrazne i drske" dodajući da međunarodna zajednica reč nije rekla na to.

"Oni čine sve, ministarka sa Kosova rekla da su sprečili dve zemlje da povuku priznanje. To je laž. Oni ne mogu više ništa da urade. Ali je tačno da su neke velike zemlje insistirale na tome da mi to (povlačenje priznanja) obustavimo da bi se postigao dogovor. Mi smo suzdržani oko toga i čekaćemo materijalni dokaz da vidimo da li je neka zemlja priznala Kosovo, da li je Priština sprečavala povlačenje priznanja", napominje Dačić.

"Nadam se da neće biti Srba u Kninu" 

Kada je reč o situaciji u Hrvatskoj i godišnjici obeležavanja akcije "Oluja", Dačić je rekao da se Srbi u toj zemlji praktično pozivaju da toj akciji daju legitimitet.

"Nadam se da predstavnici Srba neće ići na obeležavanje Oluje. Hrvatska je izvršila etničko čišćenje, Srbija je bilo 560.000, sada ih je 180.000. Srbi tamo su im potrebni da bi oprostili Oluju. To je moje mišljenje, razgovaraćemo čisto da usaglasimo stavove", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić smatra da izjava potpredsednika vlade Hrvatske Borisa Miloševića iz SDSS-a o odlasku u Knin kao žrtvovanju, nisu žrtvovanja za srpske interese.

"Mislim da je to više interes Hrvata", zaključio je Dačić.