Alijansa za budućnost zahteva učešće SAD u dijalogu Beograda i Prištine

Poslanik Alijanse za budućnost Daut Haradinaj izjavio je da ta stranka nema problema oko učešća u vladajućoj koaliciji u Prištini, ali da želi prisutvo SAD u dijalogu sa Beogradom, nastavljenim u Briselu.

Daut Haradinaj je tokom tokom rasprave u kosovskoj skupštini o dijalogu sa Beogradom, o kojem je poslanike izvestio premijer Avdulah Hoti, naveo da dijalog bez prisustva SAD nije doneo rezultate.

"Zabrinuti smo jer dijalog nije stvorio ništa dobro tokom 15 godina bez prisustva SAD. Ne sme da padne na tehnički dijalog. Sporazum bez prisustva SAD je neizvodiv. Nemamo nikakvih nesporazuma u zajedničkom upravljanju, ali zahtev je da SAD budu za stolom u dijalogu", rekao je Haradinaj.

Istakao je da je EU saveznik Kosova, ali da Kosovo ima poverenje u SAD.

"Imamo EU kao saveznika, ali verujemo SAD", dodao je Daut Haradinaj i zamolio Hotija da ozbiljno shvati koalicione partnere, napomenuvši da nije uključio predstavnika Alijanse Seljima Seljimija u delegaciju koja je u Briselu razgovarala sa predsednikom Srbije.

Hodžaj traži skupštinsku rezoluciju o dijalogu

Poslanik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj zatražio je da parlament izradi i usvoji rezoluciju kojom će se vlasti u Prištini obavezati da će sa Beogradom razgovarati samo radi konačnog sporazuma o priznavanju.

Hodžaj je u raspravi o dijalogu sa Beogradom pokrenutim ponovo u Briselu, rekao da u okviru ove inicijative sve stranke u parlamentu treba da se okupe i predlože tačke rezolucije.

"Napravimo rezoluciju u kojoj se kaže da ćemo razgovarati o konačnom sporazumu. Pridružimo se Samoopredeljenju i Demokratskoj partiji i utvrdimo rezoluciju, koja ne uključuje tehnička pitanja", rekao je Hodžaj.

Kosovski premijer Avdulah Hoti se složio sa Hodžajevim predlogom i pozvao na predlaganje rezolucije kojom će biti određeno da kosovska vlada ima pravo da uđe u dijalog sa Beogradom samo radi postizanja konačnog sporazuma.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи