Bujanovac, predstavnici albanskih partija samostalno formirali vlast

Na konstitutivnoj sednici u Bujanovcu predstavnici četiri albanske partije su sami formirali lokalnu vlast. To je prvi put posle 18 godina da nije multietnička. Predstavnici srpskih partija su napustili sednicu, jer smatraju da je takva odluka štetna za sve građane.

Nakon sedmočasovnog zasedanja za predsednika opštine Bujanovac izabran je Nagip Arifi iz Demokratske partije koji je tu funkciju već obavljao u tri mandata. Predsednik Skupštine je Enver Ramadani iz Partije za demokratsko delovanje.

"Biće omogućeno i srpskoj strani da bude u proširenoj koaliciji. Ja se nadam da sledeće nedelje ili u toku sledećeg meseca bi trebalo voditi razgovor u tom pravcu. Mi smo danas hteli ispoštovati zakon, s obzirom da je zadnji dan bio što se tiče mesec dana za izbor, odnosno od konstitutivne sednice", kaže Nagip Arifi, predsednik opštine Bujanovac. 

Srpski odbornici koalicija okupljene oko SNS-a i SPS-a napustili su sednicu nakon verifikacije mandata.

"Mi Srbi smo imali primedbe na tako nešto jer je isključen ceo srpski narod iz društvenog i političkog života opštine Bujanovac. Smatramo da to nije dobro, smatramo da Albanci šalju lošu poruku pre svega nama komšijama Srbima koji živimo sa njima", poručuje Nenad Mitrović, SNS Bujanovac.

Stojanča Arsić iz koalicije okupljene oko SPS-a kaže da su 16 godina izgubili ovako.

"U početku neke dve godine je funkcionisala neka hibridna multietnička vlast, ali je posle 2010. godine naovamo bio taj princip da multietnička vlast se pravi na osnovu zastupljenosti, na osnovu proporcionalnog sastava stanovništva Roma, Srba i Albanaca", dodao je Arsić.

U Bujanovcu je na snazi vanredna situacija. Sednica je održana u sali Doma kulture, ne skupštinskoj, uz poštovanja mera zaštite.

 

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара