Dua Lipa i dualna istorija, kako Beograd da odgovori

Kosovski Albanci su još devedesetih godina angažovali agenciju da ih promoviše u svetu, podsećaju stručnjaci i ukazuju da to sada za njih radi Dua Lipa, i to besplatno. Ipak, pitanje konkretnog političkog uticaja, iako povezano sa marketingom, ipak se malo drugačije računa.

Dua Lipa je počasni stanovnik Prištine – simbolično, ključevi grada su joj uručeni, jer je osnovala fondaciju koja pomaže siromašnima na Kosovu.

Inače je svetska muzička zvezda, dobitnica brojnih nagrada i vrlo popularna među mlađom publikom, naročito u Velikoj Britaniji i Americi. Na Instagramu ima oko 50 miliona pratilaca, na Tviteru - više od pet i po miliona.

Dua Lipa društvene mreže ne koristi samo za svoju muzičku promociju.

Tako je tokom proteklog vikenda, od kompanije "Epl" zatražila da na mape svojih uređaja jasno upiše granice Kosova i Palestine, a samo nekoliko dana kasnije - svoje stavove dopunila je tekstom "zašto Kosovo nije i neće biti Srbija", da bi potom objavila i mapu tzv. "velike Albanije".

Advokat i vođa grupe "Beogradski sindikat" Feđa Dimović podseća na "sramni tekst koji izjednačava Novaka Đokovića koji peva pesmu Vidovdan sa nastupom Due Lipe koja objavljuje mapu Albanije koja je postojala za vreme Hitlera i Musolinija i tu je i slika Ise Boljetinca koji je silovao srpske civile".

To nije, kako kaže, naišlo na osudu, što ga dovodi do zaključka da je u nekim situacijama "dopušteno ekstremno političko mišljenje", u zavisnoti od toga čiju stranu zastupa.

Da se Kosovo nađe na "Eplovim" mapama, tražila je i druga pevačica takođe albanskog porekla Rita Ora, ali još neke njihove, manje uticajne, sunarodnice.

Koliku snagu imaju takve objave na društvenim mrežama 

Osim što je tako otvoren sukob na mrežama o tome treba li ili ne jasno ucrtati granice - otvorena su i druga pitanja: koliku snagu imaju ovakve objave na društvenim mrežama? I da li svaka objava ili nastup svetski poznatog pevača ili sportiste isto vredi?

"U pitanju su ozbiljne akcije, mi istoričari to znamo, velike države Zapada protežiraju ono što im u kulturnom propagandnom modelu odgovara. Dakle, ako Zapad želi da legitimiše ono što će uraditi sa Srbijom, onda im treba prihvatljivo lice sa Kosova da pred njihovim glasačima legitimiše njihove ciljeve", navodi istoričar i profesor Filozofskog fakulteta Miloš Ković.

Da su kosovski Albanci još 90-ih godina angažovali agenciju da ih promoviše u svetu, podseća predavač na Fakultetu za medije i komunikacije Istok Pavlović, koji kaže da sada to za njih radi Dua Lipa, "i to besplatno".

"Dua Lipa godinama priča svoju priču"

"Jedan kao jedan post ne vredi mnogo, ali Dua Lipa godinama priča svoju priču od sitnih provokacija do mape velike Albanije i jedan kao jedan post ne vredi mnogo, ali kad se kontinurano izbacuje sadržaj ljudi to primete i počnu da upijaju", kaže Pavlović.

Tako je tokom svetskog fudbalskog prevenstva pre dve godine Dua Lipa objavila fotografije Šaćirija i Džake, švajcarskih fudbalera albanskog porekla, koji su golove Srbiji proslavili praveći rukama znak albanskog dvoglavog orla.

Pevačica koja je rođena u Londonu 1995. godine, gde su se njeni roditelji odselili nekoliko godina ranije, često objavljuje statuse podrške Kosovu, ističe svoje albansko poreklo i priču kako su njeni roditelji, kako navodi, pobegli od rata u Jugoslaviji i kako je ona izbegličko dete koje je dobilo priliku zahvaljujući rođenju na Zapadu.

"To je jedan deo te njene priče. Ona je trenutno u vezi sa jednim od najpoznatijih manekena Hadidom, koji je brat Điđi i Bele Hadid i koji je iz Palestine i onda su njih dvoje kao Bred i Anđelina - svako iz svoje slične priče i predstavljaju se kao par i kao ugnjetavani i Dua Lipa je u istu rečenicu stavila i Kosovo i Palestinu – ona i njen dečko se bore za svoju stvar i to je ljudima interesantno, viralno je u marketingu i primamljivo mlađim ljudima i jer zvuči bajkovito i romantično", objašnjava Pavlović.

"Ona je očigledno produkt ambicija svog oca koji radi u marketingu i mi ne treba njom da se mnogo bavimo, nego da bude primer kako treba da se zastupaju naši interesi. A mi se uvek stidimo našeg porekla i tradicije, i to se i kod nas čak tretira kao nešto retrogradno i suprotno modernim vrednostima", kaže Feđa Dimović.

Ko bi mogao da zastupa interese Srbije?

Ako su objave Due Lipe ili Rite Ore dobile odjek ne samo među onima koji slušaju njihovu muziku i prate to što one rade, treba li onda Beograd da se uključi u sličnu internet bitku? I koga da angažuje, odnosno - ko bi mogao da zastupa interese Srbije?

"Mi imamo ljude kao što je Novak Đoković koji je prepoznatljiv, imamo Miloša Bikovića koji ima milionski broj pratilaca i možemo da uradimo mnogo, mora država da stane tu", smatra profesor Ković, koji kaže da je to "naša istorijska egzistencija" - suprotstavljati se jačem.

Istok Pavlović primećuje da bi u tom slučaju pozicija Novaka Đokovića ili nekog drugog ipak bila mnogo teža, jer Dua Lipa se naslanja na priču koja je "već izbrendirana" i "uklapa se u narativ koji je ranije napravljen".

Da li ta meka moć, uticaj koji ostvaruju kultura i sport, može da ima donese promene ili pomaže samo u učvršćivanju ranije uspostavljenih stavova?

Koliko je moguće da se na taj način razbiju utvrđene matrice? Ili slika o Balkanu ostaje crno-bela, bez nijansi, kako na Zapadu, tako i ovde, na prostoru samog Balkana?

Znak jednakosti "tamo gde mu nije mesto"

Feđa Dimović kaže da je problem što u regionu, ali i na Zapadu, pokušava da se postavi znak jednakosti tamo gde mu nije mesto, pa se izjednačava Orden Republike Srpske koji je uručen Novaku Đokoviću sa objavom Due Lipe.

"Tako pokušava da se u Hrvatskoj ili Federaciji BiH ono što radi Beogradski sindikat izjednači sa Tompsonom, iako mi ne propagiramo ni fašizam ni šovinizam niti bilo koju vrstu ekstremnog ponašanja, nismo u ratu učestvovali i nista što je radio Tompson ili što promoviše Dua Lipa", kaže Dimović i dodaje da članovi njegove grupe više ni ne žele da se brane od tih napada.

Na slici koju je na mrežama objavila Dua Lipa, objašnjavajući da su Albanci autohtono stanovništvo, starosedeoci na Balkanu, vide se granice Albanije kojoj su pridodati delovi Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Grčke.

Reagovala je Tviter zajednica u tim zemljama. Ipak, ozbiljnije reakcije su izostale, primećuje Feđa Dimović, koji podseća da je njemu i drugim članovim grupe Beogradski sindikat i dalje zabranjem ulazak u Crnu Goru i to zbog pesme "Sviće zora".

"Uticaj i perspektive Srbije može biti čak i dobar"

I dok društvene mreže i dalje raspravljaju koliko objave Due Lipe imaju smisla i da li zbog njih treba i dalje slušati njenu muziku ili ne, ima i onih koji gotovo jeretički smatraju da uticaj koji mlada pevačica ima na svoje sunarodnike, iz perspektive Srbije, može biti čak i dobar.

"Ta popularnost je uticala na emacipaciju mladih žena koje ne žele više da žive u porodičnim zadrugama i one hoće da budu Dua Lipa, da prave sefije i imaju gole stomake", kaže Dimović.

Ković objašnjava da je taj "model emancipacije" ranije bio nezamisliv, a sada je na delu i ono što se prvo primećuje je opadanje prirodnog priraštaja među albanskim stanovništvom na Kosmetu.

Jedino što je sigurno - kad prođe trenutna buka, od ove priče ostaće samo veliki broj lajkova koje će zaraditi Dua Lipa, što svakako u svetu marketinga nije bez značaja.

Pitanje konkretnog političkog uticaja, iako povezano sa marketingom, ipak se malo drugačije računa.

среда, 29. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије