Tanja Fajon traži formiranje ekspertske grupe za Srbiju

Poslanici Evropskog parlamenta iz tri različite političke grupe zatražili su od Evropske komisije da formira ekspertsku grupu koja bi sačinila izveštaje o "zarobljavanju države i medija u Srbiji".

U izjavi koju su zajednički potpisali Tanja Fajon iz grupe Evropskih socijalista i socijaldemokrata, Klemen Grošelj iz grupe Obnovimo Evropu (liberali) i Viola fon Kramon iz grupe Zeleni, navodi se da je ova inicijativa odogovor na zahtev srpske opozicije da se EU dodatno angažuje u pronalaženju mirnog i održivog rešenja za političku krizu u Srbiji.

”Srpska demokratija trenutno je ugrožena autoritarnim tendencijama vlasti, nepoštenim izbornim uslovima i nedostatkom osnovnih medijskih sloboda i vladavine zakona”, poručuju potpisnici izjave i i ocenjuju da nedavne ”ulične demonstracije i njihovo nasilno suzbijanje, koje nas posebno zabrinjava, jesu jasni znaci da se Srbija suočava s ozbiljnim izazovima za svoju budućnost”.

Tanja Fajon, Klemen Grošelj i Viola fon Kramon navode da bi ”formiranje i nepristrasni rad visoke ekspertske grupe na izjvestaju o zarobljavanju države i medija, pomoglo u identifikaciji i proceni nekih ključnih problema koji trenutno muče srpsku demokratiju, predstavljalo dobru osnovu za dalji angažman institucija EU i polazište za utvrđivanje neophodnih promena u Srbiji”.

Koordinirani napori Evropskog parlamenta i Evropske komisije pokazali su se efikasnim u rešavanju političke krize u drugim zemljama u regionu, a mogli bi da se pokažu efikasnim i u Srbiji, navode potpisnici izjave.

Evropski parlament treba da podrži međupartijski dijalog u Srbiji kao sredstvo jačanja demokratije, u kontekstu nove metodologije proširenja, osiguravajući najširi mogući društveni konsenzus kroz angažovanje svih glavnih srpskih političkih stranaka u nastavku dijaloga, zaključili su evropski poslanici.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара