Milivojević za RTS: Tri utiska o nastavku dijaloga u Briselu

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević rekao je za RTS da Priština nije spremna za povratak raseljenih, jer od samog početka - dolaska Kfora i Euleska nije učinjeno ništa da se stvore elementarni uslovi da ta tema dođe "kako treba".

Posle 20 meseci pauze, Brisel je opet domaćin predstavnika Beograda i Prištine. 

Gostujući u Dnevniku RTS-a, nekadašnji diplomata Zoran Milivojević je rekao da je konačno počeo dijalog a dogovoren je kontinuitet na tehničkom nivou.

"Na osnovu onoga što smo čuli, imam tri utiska o nastavku dijaloga u Briselu: strane su duboko suprotstavljene i Priština želi da bude ravnopravan partner, odlučnost EU da istraje u tome da se dijalog nastavi i treći - da se razgovara o pitanjima koja se ne tiču statusa", kaže Milivojević.

Prema njegovim rečima, to što se počelo sa nestalima su prirodna pitanja, stvara se uslov da se razgovara na civilizovan način.

"Od uspeha ovoga, šta će biti na dnevnom redu na tehničkom dijalogu, odlučiće se o nastavku dijaloga u kojoj meri će ići dalje i kako će se odvijati na jesen", istakao je Milivojević.

Govoreći o arhivima, Milivojević kaže da Priština nije sprema za to - jer je suština karakter OVK i onoga što se događalo pre 1999. godine.

"Ovo će biti test dela međunarodne zajednice koji podržava nezvisnost Kosova", rekao je Milivojević.

"Srbija neće pristati da sa prištinskom stranom ima partnerski odnos i da Priština pokuša da se optuži Srbija da je vršila zločine i dokazuje statusna pitanja koja ne nogu biti predmet dijaloga", istakao je on.

Smatra da Priština nije spremna za povratak raseljenih, jer od samog početka dolaska Kfora i Euleska nije učinjeno da se stvore elementarni uslovi da tema dođe kako treba.

"Ovo je jedinstveno u svetu da se najmanji broj izbeglica vratio u svoje domove. Ovo je teška tema i nisam siguran da će se stvoriti uslovi da se pomeri sa mrtve tačke ukoliko ne bude pritisaka na prištinsku stranu", rekao je Milivojević.

Nastavk razgovora na tehničkom nivou biće u sredu, a od septembra bi mogle da se otvore neke druge teme u dijalogu sa Prištinom, uključujući pitanje imovine.

"Kosovska državnost neuspeo projekat" 

"Kada je reč o imovinskim i ostalim pitanjima, otvaranje tih pitanja pokazuje u kojoj meri je kosovska državnost neuspeo projekat", ukazao je Milivojević.

"Otvaranje pitanja je bolno. Ono što ubrzava celu priču i na neki način predstavlja test za međunarodnu zajednicu - to je interes da se ovo pitanje reši. Mi vidimo poslednjih dana niz izjava i nastojanja da se ovo pitanje reši i da dobije dinamiku koja bi odgovarala nekim interesima i u Briselu i u zapadnim centrima moći", rekao je Milivojević.

To je, kako kaže, motiv za međunarodnu zajednicu da odlučujuće utiče da se ključna pitanja otvaraju koja bi u suštini predstavljala neku vrstu normalizacije i koja bi stvorila ambijent posle čega bi moglo da se razgovara o ozbiljnim političkim pitanjima.

"Imam utisak da se podiže pritisak prema Srbiji, ministar spoljnih poslova Nemačke najavljuje posetu Beogradu i Prištini, onda izjava Mekalistera. Pokušaj je da se ovo pitanje predstavi kao suštinsko za stabilnost i bezbednost i u regionu i u Evropi. To je vrsta pritiska na Srbiju i pokušaj da se Srbija obaveže da ide u susret u pregovorima onome što je željeni cilj većine u Briselu i u međunarodnoj zajednici koja je priznala nezavisnost Kosova", zaključio je Milivojević.

среда, 29. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије