Hoti: Postignut napredak, ključna je volja za završni sporazum

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je postignut napredak, da veruje u međunarodne partnere, potvrdivši da će sledeće nedelje biti organizovan sledeći susret zvaničnika Beograda i Prištine na tehničkom nivou.

"Razgovaramo, ima napretka. Očekujemo da ćemo sledeće nedelje detaljno objasniti ova pitanja", rekao je Hoti izveštačima prištinskih medija u Briselu nakon sastanka.

Naveo je da su razgovori na političkom nivou, i da smatra da "su u završnoj fazi zaključenja konačnog sporazuma, za koji je potrebna volja obe strane i podrška".

"Mogu da postoje tehnički razgovori, ali ono što je ključno je politička volja da se to pitanje zaključi", rekao je Hoti.

Upitan da li postoji volja da se ovaj proces završi u roku od nekoliko nedelja, Hoti je odgovorio: "Nadam se da mogu da govorim samo za republiku Kosovo."

"Potpuno smo posvećeni i verujemo našim međunarodnim partnerima u pružanju podrške. Pitanje sa jasnim ciljevima je međusobno priznavanje i normalizacija odnosa sa Srbijom", preneo je Hoti i dodao da u ovom procesu postoji uska koordinacija između EU i SAD.

Pitanje nestalih zatvoriti što pre

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je nakon 20 meseci nastavljen proces dijaloga a međusobno priznanje i normalizacija odnosa osnovni su principi i konačna svrha ovog procesa.

"Na naš zahtev, dve teme prvog sastanka bile su nestale osobe i ekonomska pitanja. U sklopi ekonomije se nalaze naknada za ratnu štetu, državni dug, penzije, štednje u bankama, izgubljene plate radnika isteranih sa posla, povrede privatnog vlasništva i ostala pitanja o kojima će se i dalje raspravljati na narednim sastancima. Utvrdilo smo da pitanje nestalih osoba treba što pre zatvoriti, jer osećamo moralnu obvezu prema njihovim porodicama", napisao je Hoti na svog Fejsbuk nalogu nakon sastanka sa predsednkom Srbije.

Rekao je da je put Kosova evroatlantska integracija.

"Dijalog nema alternativu. Uz podršku prijatelja ostvarićemo svoj cilj, jer je u interesu Kosova i Srbije, u interesu mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu, kao i u interesu EU i SAD-a", naveo je kosovski premijer.

Dodao je da tokom ovog teškog procesa, "u potpunosti veruje u međunarodne prijatelje, kao što su verovali u prošlost kada su podržali oslobođenje i nezavisnost Kosova".

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво