Bajden: Pozdravljam nastavak dijaloga, SAD da sarađuju sa EU

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden pozdravio je odluku lidera Beograda i Prištine da nastave dijalog o normalizaciji odnosa, ocenivši da postizanje sporazuma između dve strane zahteva transatlansku saradnju.

Bajden, koji će najverovatnije u avgustu biti imenovan za predsedničkog kandidata demokrata, pozvao je lidere Beograda i Prištine da prihvate "duh kompromisa i pomirenja u ovim razgovorima, znajući da će imati punu podršku američkog naroda".

"Sveobuhvatno rešenje, koje bi vodilo uzajamnom priznanju, očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta dve države i jačanje njihovih demokratskih institucija, od presudnog je značaja za napredovanje Kosova i Srbije", naveo je Bajden u saopštenju.

Bivši potpredsednik SAD kaže da bi postizanje rešenja o tom pitanju dodatno ojačalo bezbednost i prosperitet dve strane i unapredilo njihove težnje za članstvom u EU i međunarodnim institucijama, prenosi Glas Amerike na albanskom jeziku.

"Partnerstvo između SAD i Evrope zahteva posvećenost svih partija, kao i učešće i liderstvo Amerike", rekao je Bajden.

Džo Bajden je kritikovao administraciju predsednika SAD Donada Trampa jer, kako tvrdi, nije uspela da se koordiniše sa evropskim izaslanicima, koji posreduju u dijalogu između dve strane već skoro deceniju, kada je trebalo da se održi sastanak u Beloj kući u Vašingtonu u junu, koji je potom otkazan.

"SAD moraju da sarađuju sa evropskim partnerima, ne da im okreću leđa. To je najbolja nada za trajno rešenje koje bi otvorilo mirniju, prosperitetniju i evropsku budućnost za obe zemlje", naveo je Bajden.

Džo Bajden je rekao da će, ako bude izabran za predsednika SAD, njegova administracija raditi na "miru i bezbednosti u jugoistočnoj Evropi i sarađivati sa partnerima EU kako bi ovaj san postao realnost".