Ne treba očekivati brza rešenja, važan nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

Veoma je važno da dijalog počne u nedelju ili u četvrtak, rekoa je gostujući u Jutarnjem programu Dragan Đukanović.

Insistiranje na tome da se dijalog vodi između Srbije i Kosova ili Beograda i Prištine su različite percepcije, smatra Đukanović, ali je bitno da je dijalog posle dužeg vremena oživljen.

Posrednici iz EU insisitira na punoj stabilnosti ovog dela Evrope bez obzira da li dolaze iz zemalja koje su priznale kosovo ili ne.

"Imamo Borelja i Lajčeka koji dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo i težiće se da se ne ide ka maksimalističkim zahtevima već će se insistirati na iznalaženju modaliteta odnosa Beograda i Prištine a da se ispoštuju njihovi stavovi", kaže Đukanović.

Niz malih sporazuma je bila ideja i ranije ali je bitno da se dogovoreno sprovodi. Otvaraće se tema po tema od zaštite religijskih i kulturnih spomenika pa na dalje.

"Bitno je da su stvoreni uslovi za početak dijaloga ali ne treba očekivati da će to ići brzo", ističe Đukanović.

Odlaganje dijaloga je pokušaj Prištine da iznudi viznu liberalizaciju od EU a uz to Hašim Tači u ponedeljak putuje u Hag i zato Priština prolongira, smatra Đukanović.

"Bitno je da u nedelju bude onlajn sastanak a da se razgovori nastave u Briselu u četvrtak. Priština konstatno iznosi iste zahteve ali dijalog podrazumeva građenje kompromisa oko nekih pitanja bez isključivo zadatih okvira", objašnjava Đukanović.

Đukanović smatra i da je bitno je i šta će se dešavati sa Grenelovom inicijativom i da li će oživeti takozvani Vašingtonski proces.

"Priština tradicionalno ima dobre odnose sa SAD. Sve zavisi da li postoji podela posla između SAD i EU. Ako postoji, u smislu da SAD više radi na ekonomskom aspektu a da EU vodi politički deo procesa onda je moguće uskladiti te inicijative", ističe Đukanović.

U prošlosti je bilo mnogo rokova da će se nešto desi ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво