Zaštitnik građana bio sinoć na terenu, kaže da nije bilo sistemske represije

Zaštitnik građana utvrdio je direktnim uvidom na terenu tokom javnog okupljanja građana u centru Beograda 8. jula da policija nije koristila prekomernu silu. Bilo je, međutim, pojedinačnih slučajeva zbog kojih će Zaštitnik građana pokrenuti postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada MUP-a.

Zbog utvrđivanja potpune istine i obaveštavanja javnosti o činjenicama, Zaštitnik građana ističe da je za pojedinačne slučajeve upotrebe prekomerne sile pokrenut postupak kontrole i da nije bilo sistemske represije policijskih službenika.

Prema informacijama koje su sakupila tri tima Zaštitnika građana prilikom nadzora na više lokacija u centru Beograda, policijski službenici nisu prekoračili ovlašćenja i reagovali su tek nakon što su ih određene grupe građana zasule kamenim kockama, staklenim flašama i suzavcem.

Predstavnici tih timova bili su očevici prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika u nekoliko slučajeva koje će Zaštitnik građana ispitati, ali i svedoci da su pripadnici policije bili tučeni i napadani i da su reagovali uzdržano na napade do krajnjih granica.

U jednom od napada kamenicama i staklenim flašama na policijske službenike lakše je povređena i članica tima Zaštitnika građana.

Takođe, jedan od timova Zaštitnika građana svedočio je situaciji da je kod nekolicine privedenih učesnika prilikom kontrole u džepovima pronađen suzavac.

"Zaštitnik građana nije dobio pritužbe građana na neadekvatno postupanje policije tokom sinoćnjeg javnog okupljanja u Beogradu, a prisustvo naših timova je u nekim situacijama preventivno uticalo na postupanje policije prilikom intervencije pa su tako policajci prilikom uvođenja u maricu svakom od osam privedenih osoba objasnili proceduru i za koje krivično delo se terete", saopštio je omudsman.

Zaštitnik građana poziva nadležne organe na suzdržanost i poštovanje prava na psihički i fizički integritet svih učesnika javnih okupljanja ali posebno apeluje na građane da se suzdrže od napada na službena lica i od uništavanja državne imovine. Timovi Zaštitnika građana nastaviće da prate dešavanja tokom sličnih događaja.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво