Sukobi i suzavac na protestima u Beogradu i Novom Sadu, povređeno 10 policajaca

Građani nezadovoljni epidemiološkom situacijom i radom aktuelne vlasti i sinoć su protestovali širom Srbije. Iako su u prestonici protesti počeli mirno, policija je reagovala nakon što su je demonstranti gađali dimnim bombama, flašama i bakljama. Ispred Skupštine je mirno. Napadnute su ekipe RTS-a u Novom Sadu i Nišu.

Protesti ispred Doma Narodne skupštine, koji su održani i u utorak nakon najave predsednika Vučića da će biti uvedena zabrana kretanja u Beogradu, počeli su mirno. Pored lidera Saveza za Srbiju, njihovih pristalica, ispred Skupštine su se juče nalazili i pripadnici desničarskih pokreta i "Suverenisti".

U jednom trenutku su počeli incidenti – demonstranti su gađali policiju svetlećim raketama, a bačen je suzavac.

Jedna grupa mladića sa crnim maskama izgurala je predsednika Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića, uz uvrede i psovke, a jedan čovek ga je udario torbicom i raskrvario mu glavu.

Veliki broj demonstranata pobegao je na ugao Kosovske i Palmotićeve ulice zbog topovskih udara i policije koja ih je potiskivala dalje od Narodne skupštine.

U Bulevaru kralja Aleksandra zapaljeni su kontejneri, koji su goreli i ispred Terazijskog tunela. Kordon policije sprečavao je učesnike protesta da priđu zgradi parlamenta.

Kordon policije se nalazio i na raskrsnici Kneza Miloša i Kralja Milana, koja je bila blokirana.

Demonstranti su bacali baklje, a tokom uključenja reporterke RTS-a demonstranti su skandirali, jer su nezadovoljni izveštavanjem RTS-a.

Jedan od demonstranata: Ne možemo više da trpimo poniženje

Jedan od demonstranata rekao je novinarki RTS-a da nije došao "ni u čijoj političkoj odeždi" već u "građanskom odelu Srbije".

Kaže da je srpski narod izašao na ulicu jer ne može da trpi poniženje od strane vlasti, jer je nezadovoljan ekonomijom u zemlji, zato što je "Srbija svoje najbolje sinove proterala" i zato što trguje Kosovom.

Demonstranti su suzavcem i kamenicama napali kordon Žandarmerije u Bulevaru kralja Aleksandra, nakon čega je policija uzvratila suzavcem.

Demonstrante je predvodio čovek koji je držao krst u ruci, a veći broj je nosio ikone sa likovima Svetog Save, Hrista.

Agencija Beta je objavila da je policija tokom intervencije na protestima u Bulevaru kralja Aleksandra povredila njenog novinara, uprkos tome što je pokazao novinarsku legitimaciju.

Ministar Nebojša Stefanović negirao je navode da je policija bila ta koja je ispred Skupštine ispalila suzavac. Kaže da je najmanje 10 policajaca povređeno, od kojih jedan teško.

Razbijena vrata na ulazu u RTV-a u Novom Sadu, napad na ekipu RTS-a

Novosađani su se okupili ispred Gradske kuće u 18 časova, a zatim krenuli u protestnu šetnju, koja je na početku delovala mirno, osim što je dolazilo do povremenih sukoba.

Tražili su ostavku direktora policije Vladimira Rebića, ministra Nebojše Stefanovića, Miloša Vučevića, gradonačelnika Novog Sada i predsednika Vučića.

Zahtevali su i da se raspusti Krizni štab, da se saopšti koliko je tačno ljudi obolelo i umrlo od korone, da se pare za crkve preusmere na one koji su oboleli, da se zdravstveni radnici honorarci zaposle i da se oni koji su izgubili posao za vreme epidemije ponovo vrate na svoja radna mesta.

Na protestu su se čula skandiranja "Hoćemo istinu", "Dole Vučić" i "Kosovo je srce Srbije".

Međutim, dopisnik RTS-a iz Novog Sada naveo je da je na trgu krenulo demoliranje gradske kuće od strane pojedinih demonstranata, a da je ekipa Radio-televizije Srbije napadnuta kada su neki demonstranti videli mikrofon RTS-a. Povređen je snimatelj Lazar Vukadinović.

Demonstranti su kamenicama razbili vrata na ulazu u RTV kao i ulaz u prostorije SNS-a u Stražilovskoj ulici, javio je dopisnik RTS-a. Jedan muškarac je povređen.

Povređen snimatelj RTS-a u Nišu

Okupljanje u Nišu je usledilo posle poziva preko društvenih mreža.

Jedan broj građana Niša okupio se oko 19 sati ispred gradske skupštine, uz zvižduke i uzvikivanja, i blokirao saobraćaj u ulici Nikole Pašićam, a potom je došlo do nereda.

Dopisnica RTS-a javila je da je naša ekipa u tom gradu napadnuta. Snimatelj Ivan Stambolić pogođen je flašom ili limenkom u glavu, a kamera je polivena.

Kolege iz redakcije Južnih vesti su praktično odbranile ekipu našeg dopisništva.

Do incidenta je došlo kada je kolona demonstranata počela da se kreće od Gradskog odbora SNS-a ka KC Niš, da bi se zatim vratili u centar grada. Tu je ekipi RTS-a bilo onemogućeno da se uključi u program.

Demonstranti su ispred niške policije polomili stakla na nekoliko policijskih automobila i gađali zgradu kamenicama

Protesti i u drugim gradovima

U 18 sati, na platou ispred spomenika Kosovskim junacima, održan je protest građana Kruševca. Skup je organizovan tokom dana pozivima preko društvenih mreža.

Nakon kraćeg zadržavanja na centralnom gradskom trgu, okupljeni građani prošetali su do zgrade Gradske uprave u Kruševcu.

Više stotina Kragujevčana okupilo se u 19 časova na platou ispred Robne kuće, a zatim su u koloni prešli na plato kod Skupštine grada.

Do izveznog vremena sve je bilo mirno, a zatim su demonstranti kamenicama polomili staklo na zgradi grada i policijske uprave u Kragujevcu.

U prostorije koje se nalaze u prizemlju, ubačene su baklje. Policija je upotrebila suzavac, formirala kordon i potisnula demonstrante koji su izazvali nerede.

Građani su se, kako kažu, okupili preko društvenih mreža.

Žele, kako su rekli, da pruže podršku građanima Beograda, ali i da iskažu svoje nezadovoljstvo zvog najave mogućeg uvođenja zabrane kretanja, zbog širenja koronavirusa.

Tokom protesta, dok je bio miran, mogle su da se čuju i pogrdna skandiranja na račun aktuelne vlasti.

U centru Jagodine okupilo se više desetina uglavnom mladih ljudi. Učesnici protesta prošetali su glavnom gradskom ulicom od skvera do zgrade Osnovnog suda i vratili se u centar.

U Smederevu je protest počeo nešto posle 20 časova i završen je mirno i bez incidenata.

Početak okupljanja na Platou ispred Filozofskog fakulteta

Okupljanje građana je sinoć počelo na Platou ispred Filozofskog fakulteta, a obratio im se Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, koji je pročitao četiri zahteva.

Prvi zahtev je hitno imenovanje novog "depolitizovanog Kriznog štaba", a drugi se odnosi na funkcionere MUP-a i druge rukovodioce koji su "primenili brutalnu silu nad građanima koji su iskazali svoj revolt".

Tražili su i hitno puštanje uhapšenih građana i informacija o stanju povređenih, kao i objektivo izveštavanje RTS-a o zahtevima i protestima pobunjenih građana.

Na protestu su bili i Dragan Đilas, Boško Obradović, Zoran Lutovac, Vuk Jeremić, Miroslav Aleksić.

Nakon obraćanja Janka Veselinovića, demonstranti su došli do Skupštine Srbije.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво