Dačić sa Dimitrovim: Severna Makedonija otvara granice do kraja meseca

Posle sastanaka ministara spoljnih poslova Srbije i Severne Makedonije, Ivice Dačića i Nikole Dimitrova u Nišu, saopšteno je da će Severna Makedonija svoje granice za putnike iz Srbije i drugih zemalja otvoriti do kraja meseca.

Prvobitni plan Vlade u Skoplju bio je da to bude 15. jun, ali će on biti određen u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije u Severnoj Makedoniji.

Ministar Dimitrov je istakao da je odlična saradnja Srbije i Severne Makedonije tokom pandemije, uz humanitarnu pomoć, i izrazio nadu da će se saradnja nastaviti i kada ne bude bilo "ove užasne krize".

Podsetio je da su Srbija i Severna Makedonija imale zajedničku prošlost u Jugoslaviji, a da se nada zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji.

Domaćin sastanka u Nišu, ministar Dačić, takođe je izrazio nadu da će granica Severne Makedonije i Srbije biti otvorena do kraja ovog meseca.

Šef srpske diplomatije je podsetio da je Srbija dogovore o slobodnom prelasku granica postigla sa Bosnom i Hercegovinom, Mađarskom i Bugarskom, dok je Grčka najavila da će granice otvoriti 15. juna.

"Želimo da jačamo naše odnose sa Severnom Makedonijom i pozdravljamo odluku Evropske unije da otvori pregovore o članstvu Severne Makedonije u Evropskoj uniji", istakao je Dačić.

"Mi generalno mislimo da ceo taj proces pridruživanja treba da ide brže i da Evropska unija treba da nam da neke perspektive o tome za koliko vremena možemo da razmišljamo o učlanjenju u EU, ali to je trenutno veoma teško", dodao je Dačić.

Najavio je da će biti redovnih bilateralnih sastanaka u cilju uspostavljanja još boljih odnosa Srbije i Severne Makedonije, kao i trilateralni sastanak sa kolegama iz Grčke i Makedonije, na kome će se razgovarati o detaljima prolaska putnika kroz ove tri države.

Dačić i Dimitrov su posle sastanka u Gradskoj kući posetili udruženje koje okuplja Makedonce u Nišu.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара