Kumanovski sporazum, dokument mira bez proglašene kapitulacije

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović rekao je za RTS da je Kumanovski sporazum doneo mir, neproglašenu kapitulaciju, ali potpuno povlačenje jugoslovenske vojske sa Kosova.

Na današnji dan 1999. godine potpisan je Kumanovski sporazum. Prestao je rat, ali šta je ostalo od tog sporazuma danas.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Dragan Đukanović je rekao da je nakon što je usledila u maju i aprilu 1999. godine diplomatska akcija SAD, EU, Ruske federacije došlo je do toga da je tadašnja vlast u Beogradu prihvatila povlačenje Vojske Jugoslavije, Ministarstva unutrašnjih poslova sa Kosova.

"Sve je to na neki način krunisano zahvaljujući Kumanovskom sporazumu nakon čega je počeo proces dolaska i međunarodnog vojnog prisustva - Kfora i Unmika", rekao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, nakon toga je uspostavljena neka vrsta novog međunarodnog prisustva za suštinsku autonomiju Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244.

Ona je doneta svega dva dana kasnije i njome je okončan u potpunnosti oružani deo sukoba na Kosovu.

"Nažalost, vidimo da su nastvljene tenzije - posebno 2004. masovni pogrom Srba, tenzije koje su kasnije uslovile jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova 2008. i od 2011. vodimo proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine", rekao je Đukanović.

Kaže da je najbitnije iz tog perioda da izvučemo lekciju da je svaka diplomatska aktivnost bolja od izostanka te aktivnosti.

"Ono što je bilo nuđeno u februaru 1999. kroz paket mirovnog pregovra iz Rambujea bilo je mnogo prihvatljivije nego ono što smo dobili nakon bombardovanja početkom juna", rekao je Đukanović.

Šta je doneo Kumanovski sporzum 

Đukanović kaže da je Sporazum doneo mir, neproglašenu kapitulaciju ali potpuno povlačenje jugoslovenske vojske sa Kosova, sa izuzetkom severa Kosova i sudova i tužilaštava, potpuno povlačenje državnih institucija sa Kosova.

Kako kaže, on jeste doneo mir, trebalo je da osigura privremenu administraciju u skladu sa UN ali to je otišlo u drugom pravcu.

Đukanović kaže da je poražavajuće za vodeće činioce međunarodne zajednice da su ove restriktivne mere, takse, trajale od novembra 2018. do pre nekoliko dana. To je nanelo veliku štetu biznis zajednici.

Potrebno je da dođe do nove dinamike ulaska u okončanje procesa normalizacije iz 2011. godine, smatra Đukanović. EU se aktivirala ponovo zahvaljujući imenovanju Lajčaka, a sa druge strane Grenel vodi aktivnost između Beograda i Prištine, ukazao je Đukanović.

"Nije vreme za utrku već za usklađivanja zajedničkih aktivnosti da dođe do oživljavanja dijaloga Beograda i Prištine", zaključio je Đukanović.