Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.

"Mere koje ometaju proces dijaloga od strane Kosova biće ukinute vrlo brzo. Očekujem da ćemo na osnovu obaveza koje imakoprema našim međunarodnim partnerima ukloniti sve prepreke u ovom procesu i sesti za sto", rekao je Avdulah Hoti Glasu Amerike na albanskom jeziku.

Upitan da li će to biti ovog meseca, Hoti je odgovorio: "u to verujem, vrlo brzo, vrlo brzo".

Dodaje da je proces dijaloga dobro uokviren i da u njega u Prištini ulaze "kako bi zaključili sporazum sa Srbijom".

"To bi trebalo da rezultira konačnim priznanjem, jer već nekoliko godina vodimo dijalog o temama koje su više tehničke, možda za normalizaciju odnosa dve zemlje. Sada moramo da sednemo i u potpunosti zaključimo sporazum, jer samo tada to ima smisla, dovesti do međusobnog priznavanja", rekao je Hoti.

Ponovio je da dijalog vodi vlada, i da taj teret vođenja ovog procesa pada na premijera, prema Ustavu.

"Imaću koordinacioni pristup da bih sve uključio u ovaj proces. Ali, naravno, teret će biti na vladi. Sve parlamentarne stranke treba da budu uključene u ovaj proces", naveo je Hoti i dodao da ne očekuje probleme sa Hašimom Tačijem u vođenju razgovora.

Hoti očekuje i od Beograda da ukloni prepreke sa svoje strane i da tu pre svega misli na kampanju za povlačenje priznanjaprema Kosovu.

"Ako dijalog na kraju ne bude uspešan, mi sigurno zadržavamo pravo države da, po Ustavu i važećim zakonima, Srbiji nametne sve recipročne mere ako je potrebno. Ali ono što je važno u ovim merama je da one mogu uspeti samo ako su usaglašene sa našim međunarodnim partnerima" .

"Želimo da postignemo konačni dogovor sa Srbijom o uzajamnom priznavanju zasnovanom na Ustavu zemlje, u potpunosti i bez razgovora o teritorijalnom integritetu i teritorijalnom integritetu zemlje", podvukao je Hoti.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво