Antić sa Sijartom o jačanju saradnje u energetici Srbije i Mađarske

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto razgovarali su danas u Budimpešti o realizaciji dogovora o jačanju saradnje dveju zemalja u oblasti energetike.

Aleksandar Antić je preneo da su u Budimpešti potpisana i dva dokumenta koji predstavljaju kamen temeljac za saradnju energetskog sektora, odnosno energetskih kompanija.

Memorandume o razumevanju između elektroenergetske kompanije (MVM Magyar) i EPS-a i Srbijagasa potpisali su generalni direktor MVM - Gjorgi Koborm, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Antić je ocenio da je današnji dan strateški važan za saradnju energetskih kompanija iz Mađarske i Srbije i građane, i konstatovao da se dve zemlje nalaze u najboljoj fazi svojih političkih, privrednih i prijateljskih odnosa.

Istakao je da su Srbija i Mađarska najznačajniji partneri u energetskom sektoru i da se planira više zajedničkih projekata u narednom periodu, što će biti u interesu celog regiona.

Antić je naveo da su se dogovorili da i naše kompanije rade na povećanju kapaciteta elektroenergetske interkonekcije, što to će biti važan korak, i podsetio na to da Mađarska ima snažan nuklearni sektor i ozbiljne proizvođače energije, uključujući obnovljive izvore energije.

Prema njegovim rečima, Srbija ima jak termosektor i snažne hidrokapacitete, segmente koje druga strana nema i koji mogu dobro da se ukomponuju i da u budućnosti zajednički balansiramo, što će predstavljati dodatnu vrednost za Srbiju i Mađarsku.

Planiramo i zajednički ćemo razmatrati projekte u trećim zemljama. Postoji realna mogućnost da EPS i MVM zajednički nastupaju na projektima u regionu i to će biti takođe jedan od prioriteta, a očekujemo dosta i od saradnje te mađarske kompanije i Srbijagasa, rekao je Antić.

Što se tiče gasovoda, ministar energetike je ocenio da su obe zemlje dosta uradile da bi se projekat realizovao i da dobijemo sigurno dodatno snabdevanje za nas i ceo region.

Navodi da sada može da se kaže da smo prešli veliki deo puta i da ulazimo u završni deo projekta i dodaje da će do kraja godine srpski deo gasovoda biti u potpunosti završen i da će Srbija biti spremna da preuzme gas iz Bugarske i isporuči ga Mađarskoj.

Poručuje da će sve će to dati novi kvalitet u regionu i sugurno snabdevanje gasom, kao i sigurnost da se privrede mogu dalje razvijati.

Sastanak je održan na inicijativu mađarske strane, nakon sastanka predsednika Vučića i premijera Orbana, a u cilju realizacije dogovora o jačanju saradnje Srbije i Mađarske u oblasti energetike.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво