Hoti poslanicima predstavlja program nove vlade, Kurti protestuje ispred kosovske skupštine

Sednica kosovske skupštine počela je sa pola sata zakašnjenja. U sali nema poslanika Samoopredeljenja, a ni sve stolice rezervisane za druge poslanike nisu popunjene.

Potpredsednica DSK Vjosa Osmani ne prisustvuje sednici, iako je aktuelna predsednica kosovske skupštine.

Odmah je data reč kanididatu za premijera Avdulahu Hotiju, koji je, obrazlažući program svoje vlade, rekao da će on biti razvojni, antikorupcijski i baziraće se na čuvanju dobrih odnosa sa SAD. Još nije došao do tačke u kojoj treba da govori o obnavljanju dijaloga sa Beogradom i ukidanju mera i odluka koje je donela vlada u odlasku Aljbina Kurtija.

Veliki broj poslanika je stigao u skupštinu, među njima i poslanici Srpske liste. Sednici prisustvuje 71 poslanik, a pripadnici Samoopredeljenja bojkotuju sednicu.

Avdulah Hoti prethodno je najavio da će njegova vlada ukinuti odluke Aljbina Kurtija.

Ako vlada bude izabrana na današnjoj sednici, odmah postaje operativna i njen prvi sastanak mogao bi da bude održan neposredno nakon izbora u parlamentu.

Videće se da li će jedna od prvih mera biti ukidanje odluka vlade Aljbina Kurtija, jer njihovo ukidanje ne znači samo ponovni plasman srpske robe već i početak stvaranja ambijenta za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Iz pokreta Samoopredeljenja Aljbina Kurtija rečeno je da su protesti neizbežni i da niko ne može da im oduzme mandat i pravo da oni budu jedini koji mogu da formiraju vladu.

Na trgu ispred zgrade skupštine pred početak sednice okupljeno je nekoliko desetina građana koji se protive izboru nove vlade.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво