Dačić i Turkovićeva: Neophodna skora normalizacija graničnih režima u regionu

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je telefonom sa zamenicom predsedavajućeg Saveta ministara i ministarkom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković. Ministarka Turković je obavestila ministra Dačića da je Bosna i Hercegovina donela odluku 28.5.2020. da otvori granične prelaze za državljane Republike Srbije.

Dvoje ministara izrazili su zadovoljstvo zbog činjenice da se epidemiološka situacija izazvana pandemijom kovid-19 popravlja, te što se društveni i privredni tokovi u obe države postepeno normalizuju.

Ocenjeno je da su saradnja i komunikacija na planu borbe protiv pandemije kovid-19 bili dobri i konstatovano da su se, nakon poboljšanja epidemiološke situacije, stekli uslovi za rad na dodatnom produbljivanju veoma intenzivnih odnosa dve države.

Prilika za razgovore o daljim mogućnostima saradnje mogla bi biti bilateralna poseta ministarke Turković Srbiji u koju je ministar Dačić tokom današnjeg razgovora pozvao.

Ministarka Turković je obavestila ministra Dačića da je Bosna i Hercegovina donela odluku 28.5.2020. da otvori granične prelaze za državljane Republike Srbije, te je obostrano izraženo veliko zadovoljstvo što je omogućen uobičajen granični saobraćaj između dve države.

Ministri Turković i Dačić su podvukli neophodnost skore normalizacije graničnih režima u čitavom regionu, kako bi bio obezbeđen nesmetan protok ljudi.

Podsećamo, Savet ministara BiH odlučio je pre dva dana da otvori granice ka Srbiji, Hrvatskoj I Crnoj Gori, a od 1. juna i aerodrome u BiH.