Trivan: Zakonom rešiti pitanje mini-hidroelektrana, podržavamo građane i struku

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je za Radio Beograd da će pitanje izgradnje derivacionih mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima biti rešeno u korist građana koji se bore za očuvanje reka i da je Ministarstvo spremno da to pitanje reši zakonom.

Ministar Goran Trivan kaže da je izgradnje mini-hidroelektrana jedna od najznačajnijih ekoloških tema u Srbiji, ali da ima puno disonantnih tonova.

"Na jednoj strani su investitori koji imaju materijalne interese, a na drugoj strani smo svi mi ostali koji smatramo da to nije dobro jer devastirajuće utiče na životnu sredinu", ističe Trivan.

Naglašava da po tom pitanju nema prostora za bilo kakvu kalkulaciju i polemiku.

"Čak je i Odbor za životnu sredinu Srpske akademije nauka i umetnosti zaključio da su neprihvatljive derivacione mini-hidroelektrane. Postoji potreba da se to pitanje reši zakonom i Ministarstvo je spremno da to uradi. Podržavamo građane i struku u nastojanjima da se problem reši na taj način", kaže Trivan. 

Trivan upozorava da je pogrešno uverenje da raspolažemo ogromnim količinama vode jer je Srbija zemlja sa najmanje površinskih autohtonih voda na Balkanu.

"To je jedan od razloga zašto sam ja lično čvrsto protiv izgradnje mini-hidrocentrala u zaštićenim dobrima. Moramo sačuvati taj vodni resurs", ističe Trivan. 

Ponovio je da država neće rušiti mini-hidroelektrane koje su već izgrađene.

"Ne želimo da se nove grade u zaštićenim dobrima. Svim investitorima koji su u međuvremenu dobili nekakve dozvole za izgradnju mini-hidrocentrala u zaštićenim dobrima, mi smo spremni da zamenimo lokaciju za one van zaštićenih dobara i da nađemo način da ih obeštetimo ako je potrebno", objašnjava Goran Trivan.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво