Kosovski ustavni sud odlučio da može da bude formirana nova vlada

Ustavni sud u Prištini odlučio je da nema potrebe za novim izborima na Kosovu i da je moguće formiranje nove vlade umesto razrešene Aljbina Kurtija. Odluka je objavljena na sajtu suda.

Sudije ustavnog suda su takođe odlučile o roku za mandatara za formiranje vlade. Za odluku je glasalo sedam, dok su dvojica sudija bili protiv.

U presudi ustavnog suda navodi se da se većina izabranih predstavnika u skupštini, izjasnila se za formiranje nove vlade nakon što su izglasali nepoverenje vladi na dužnosti. Raspuštanje Skupštine od strane predsednika protiv volje narodnih predstavnika bilo bi proizvoljno i očigledno protivustavno. Naprotiv, predsednik je bio dužan da počne postupak za davanje mogućnosti formiranju nove vlade.

"U svim slučajevima kada je ostavka premijera, ili kada odgovarajuće mesto ostaje slobodno iz drugih razloga, rezultira padom vlade i kada je ostavka vlade rezultat uspešnog predloga o nepoverenju, pod uslovom da nakon ovog predloga nije sledilo raspuštanje skupštine, aktivira se stav 5. člana 95 ustava, koji predsednika obavezuje da odredi mandat novom kandidatu za premijera", obrazloženo je u presudi.

Postupak posle obaranja vlade 

"Politička stranka ili koalicija koja ima prvo pravo da predloži kandidata za premijera i formira vladu, ponovo je pobednička politička stranka ili koalicija. Za formiranje ove vlade mora da se sledi postupak određen u stavovima 2. i 3. člana 95. Ustava, dok neuspeh u dobijanju potrebnih glasova u skupštini ili odbijanje ovog mandata, prenosi pravo formiranja vlade političkoj stranci ili koaliciji koja može da ima potrebnu većinu za formiranje vlade", navodi se u presudi.

Vlada premijera Aljbina Kurtija oborena je u kosovskoj skupštini krajem marta, nakon čega je Hašim Tači odlučio da mandat za formiranje nove vlade dodeli Demokratskom savezu, drugoj partiji po broju osvojenih glasova.

Pokret Samoopredeljenje kao prvoplasirana stranka, nije odredio svog kandidata za formiranje novog saziva vlade, tvrdeći da u ustavu ne postoji rok za to, pa je od ustavnog suda zatražio odbacivanje dekreta Hašima Tačija.

Pokret Samoopredeljenje traži nove izbore, dok ostale stranke, izuzev Demokratske partije, žele novu vladu.

Kandidat Demokratskog saveza za novog premijera Avdulah Hoti, dogovorio je novu vladu sa Alijansom za budućnost Kosova, Srpskom listom, Socijaldemokratskom inicijativom i poslanicima manjinskih zajednica.

Ustavni sud je postavio rok da do 29. maja objavi tumačenje o pravu drugih stranaka da u Prištini bude formirana nova vlada.

Pristalice pokreta Samoopredeljenja organizovale su u Prištini test protest u slučaju odluke ustavnog suda da može da bude formirana nova vlada.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">