Boško Obradović i Ivan Kostić prekidaju štrajk glađu

Lider Dveri Boško Obradović saopštio je da je nakon konsultacija sa narodnim poslanicima doktorom Draganom Vesovićem i Marijom Janjušević odlučeno da on i poslanik Ivan Kostić prekinu štrajk glađu.

Boško Obradović je medijima ispred Doma Narodne skupštine rekao da su uradili sve što je bilo do njih da skrenu pažnju javnosti na probleme u kojima se Srbija nalazi.

"Nakon punih 11 dana štrajka glađu, kako mi kažemo strogog posta, smatram da treba u ovom trenutku da prekinemo, sa jasnom porukom da smo uradili sve što je do nas da skrenemo pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti na probleme u kojima se Srbija nalazi i nedemokratski karakter vlasti", rekao je Obradović.

Lider Dveri je rekao da se on i njegov kolega Ivan Kostić osećaju zdravstveno dobro i da ih je njihov duhovnik jutros pričestio, "na kraju strogog posta".

Naveo je da se saopštenjima i tvitovima ne može mnogo toga učiniti, već da je "potrebna žrtva i primer da bi građani verovali u to što pričate i da ste spremni da za to podnesete žrtvu".

Presudan za odluku da se prekine štrajk bio je apel njegove porodice, jer, kako je rekao, nije želeo da im nanosi bol. 

Podsetio je da je u štrajk glađu ušao u znak solidarnosti sa poslanikom Miladinom Ševarlićem, s kojim je pre četiri godine bio na istoj izbornoj listi, a koji je tražio da Skupština na razmatranje stavi temu Kosova i Metohije u funkciji poštovanja Ustava i očuvanja Kosmeta u sastavu Srbije, a na osnovu Rezolucije 1244.

"Smatrao sam da kao mlađi kolega ne mogu da prođem pored čoveka u godinama, koji je spreman da rizikuje život", naveo je Obradović. 

"Borba traje četiri godine" 

Obradović je rekao da se nalaze na kraju četvorogodišnjeg mandata, koji su započeli buntom.

"Ako se sećate, da bismo uopšte postali narodni poslanici u parlamentu, na osnovu glasova sa izbora, morali smo da provedemo nekoliko noći u izbornoj komisiji braneći rezultate od izborne krađe aktuelne vlasti. Četiri dana smo proveli u podrumu Skupštine pored RIK-a, braneći Ustav, demokratiju i izbornu volju građana. Sam naš ulazak u Skupštinu bio je obeležen buntom, odbranom Ustava i demokratije. Četiri godine traje ta naša borba", istakao je Obradović.

Rekao je da su razotkrili politički sistem u kom živimo i vlast koja vlada.

"Pokazali smo da apsolutno nema razumevanja za drugačije mišljenje, da vlast ne želi da razgovara, razotkrili smo i ovu političku i ustavnu krizu koja je sve opasnija, a koju vlast ne želi da rešava dijalogom", rekao je lider Dveri.

Dodao je da su mogli da vide i "kolika je nesloboda medija i koliko je RTS stavljen u funkciju ličnog režima Aleksandra Vučića".

Pet vrednosti i politički manifest

Obradović je rekao da Dveri više ne smeju da dozvole da budu faktor podela, već da u budućnosti treba da bude faktor okupljanja građana oko univerzalnih vrednosti:

"Odbrana Ustava, očuvanje KiM u sastavu Srbije, pravne države i vladavine zakona, neselektivni rad tužilaštava i sudova, zaštita svih Srba u regionu i rasejanju i uloga Srbije kao matice svih Srba, sloboda medija da bismo imali bilo kakvu normalnu debatu i društvo i slobodni i pošteni izbori bez kojih se ništa neće promeniti, biće nam samo još gore", rekao je Obradović.

Govoreći o tih pet vrednosti, rekao je da će one biti deo političkog manifesta koji će napisati. 

Rekao je da će nastaviti bojkot kampanju i da neće učestvovati na izborima 21. juna, za koje smatraju da su nedemokratski, zdravstveno nebezbedni i protivustavni. 

Ivan Kostić je zahvalio zaposlenima u Skupštini i svima koji su im pružili podršku tokom štrajka.

"Ova jedanaestodnevna borba je velika pobeda slobode i narodne volje u Srbiji", rekao je Kostić. 

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара