Brisel: Izveštaj o napretku na jesen

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji potvrdio je da će izveštaji o napretku zemalja u procesu pristupanja EU biti objavljeni na jesen, umesto u uobičajenom "prolećnom terminu".

Odgovarajući na pitanje predsednika Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera o terminu objavljivanja ovogodišnjeg "paketa proširenja", komesar Varhelji kaže da je čuo mnoga nagađanja o tome i u zemljama članicama, i u regionu Zapadnog Balkana.

"Na jesen, nadam se već u septembru, izaći ćemo sa paketom proširenja. Radimo dan i noć na krizi kovida 19. Za sada je teško predvideti kako ekonomsku situaciju tako i sprovođenje reformi, a želimo da predstavimo sadržajan i dobar izveštaj o napretku", rekao je Varhelji.

Za septembar komesar za proširenje najavljuje i ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan koji će, kako navodi, zavisiti od pregovora o novom višegodišnjem budžetu EU.

"Želim da nastavim posao i da iskoristim zamah i konsenzus stvoren oko proširenja", poručio je Varhelji u EP.

Dodaje da je fokus Evropske komisije u ovom trenutku na pregovaračkim okvirima za Severnu Makedoniju i Albaniju, a da će ti okviri, zajedno sa ažuriranim informacijama o napretku te dve zemlje, izaći u junu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">