Uloga SAD u pregovorima Beograda i Prištine – ima li nove taktike

Dok se čeka obnova dijaloga Beograda i Prištine kojeg nema godinu i po, spekuliše se o tome slabi li podrška i kakva je sada uloga i odnos SAD prema dvema stranama. To pitanje pokrenuli su bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt i kongresmen Eliot Enegel u jednoj onlajn raspravi. Iznova se spekuliše i o ideji korekcije granica ili razmene teritorija. U međuvremenu, čekaju se izbori – redovni u Centralnoj Srbiji i na jesen u Americi, ali i na Kosmetu. Vlada Kurtija srušena je 50 dana od formiranja zbog neslaganja koalicionih partnera.

Jedna diskusija o odgovoru na pandemiju koronavirusa u američkom Kongresu skrenula je u priču o Kosovu. Skrenule su je izjave bivše američke državne sekretarke i višedecenijskog albanskog lobiste o promeni odnosa SAD prema Prištini, o tome da Aleksandar Vučić potkopava demokratiju na Kosovu i da Beograd pokušava da podstakne zemlje da povuku priznanje. 

"Moram da kažem sa žaljenjem da SAD ne pomažu u rešavanju ovog pitanja", rekla je Medlin Olbrajt. 

"I sada se čini da se Sjedinjene Države udaljavaju od bilateralnih obaveza koje smo imali u prošlim administracijama, počevši od Klintona, Buša i drugih", smatra kongresmen Eliot Engel. 

Reč je o demokratama koje administraciju optužuju da je teške ruke u pristupu Kosovu, da želi da se postigne dogovor po bilo koju cenu, ne vodeći mnogo računa o interesima njihovog saveznika – Prištine.

"To pokazuje da bi ti ljudi želeli da Srbija samo prizna nezavisno Kosovo i da nema svojih legitimnih zahteva. Nije nimalo slučajno što je nama mnogo, neću da kažem lakše, jer nije lako, ali mnogo više očekujemo od Trampove administracije nego od Olbrajt i Engela", rekao je predsednik Aleksandar Vučić. 

Kada se govori o očekivanjima od sadašnje administracije, posle Boltona, misli se na Ričarda Grenela, Trampovog izaslanika za dijalog.

"Dolazak Grenela je zaista nešto promenio jer je nešto jasnije, direktnije kritikovao Aljbina Kurtija i podržavao zvanični stav Beograda. On je na grub način zahtevao skidanje taksi", kaže kolumnistkinja Nedeljnika Ljiljana Smajlović. 

Pregovarački sto bez pregovarača 

U međuvremenu, iako za pregovaračkim stolom još ne sede pregovarači, uglavnom se i dalje samo demantuje šta na njemu od opcija nije.

"Vidim promenu taktike, strategija se neće menjati, nemamo naznaku toga. Taktika se promenila u tome jer je Grenel izgleda počeo da razmišlja o razgraničenju. Sada kada Grenel govori ili razmišlja o razgraničenju, to za njega znači korekcija granica a ne podela Kosova", kaže Dušan Proroković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu. 

Za ideju promene granica prostor je ostavio Žosep Borelj rečenicom – biće kako se Beograd i Priština dogovore. Ne i Miroslav Lajčak, odgovarajući na spekulacije o tajnom dogovoru Tačija i Vučića o razmeni teritorija, rekavši da takav plan nije video.

"Ne postoji pravni za tako nešto, i zbog toga niko neće javno da predloži. Čini mi se da je tu Grenel išao na jednu drugu opciju, da je računao na faktor iznenađenja, kao tokom Prespanskog sporazuma. Dakle, nešto su se sastajli Cipras i Zaev, pa je to trajalo šest meseci. Iznebuha, odjedanput se pojavio sporazum", kaže Proroković. 

"Moj utisak je da će Aljbin Kurti i ovaj deo kosovske inteligencije, deo stranaka koje se protive razgraničenju, da će pokušati da izdrže barem do novembra, dok ne vide da li će Tramp biti ponovo izabran ili će, na njihovu radost, biti izabran Džozef Bajden. Ako bi Bajden došao na vlast, onda više ne bi bilo potrebe da pričamo da li se promenila američka politika, jer bi se američka politika prema Kosovu vratila na staro", kaže Smajlovićeva.

Ipak, ne treba zaboraviti ni podršku republikanaca Prištini. Još je 1992. godine Buš stariji poslao poruku da će, u slučaju da Srbija započne etnički konflikt na Kosovu, SAD biti spremne da protiv Srba angažuju vojnu silu.

Za vreme Buša mlađeg, Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost. Od rezultata na novembarskim izborima u Americi, zavisiće za vreme čijeg mandata bi za kosovsko pitanje moglo da se nađe rešenje.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво