Ružić: Izmene i dopune zakona zarad očuvanja zdravlja

Obrazlažući u parlamentu predloge izmena i dopuna zakona o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, kazao je da su ta dva predloga vezana prevashodno za očuvanje zdravlja nacije od kovid 19.

Ružić je naglasio da, iako je vanredno stanje ukinuto, i dalje postoje preporuke o poštovanju određenih pravila ponašanja, koje se pre svega koje se odnose na fizičko distanciranje.

Ministar je rekao da je u takvim uslovima znatno otežano prikupljanje i overavanje potpisa birača i u obimu i u rokovima koje propisuju Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon lokalnim izborima.

Podsetio je da je za izbor narodnih poslanika potrebno 10.000 potpisa, a da su rokovi za predaju lista na oba nivoa 15 dana pre održavanja izbora.

''Postoji potreba da se omogući da, osim javnih beležnika, potpise birača overavaju opštinske i gradske uprave'', rekao je Ružić.

Naveo je da Osnovni sudovi i dalje mogu da overavaju potpise birača, ali samo u opštinama i gradovima u kojima nema javnih beležnika.

''Intencija je bila da se povećanjem broja ovlašćenih overitelja predupredi opasnost da dođe do većih okupljanja, da ne bude prevelik broj lica u prostorijama ili ispred nadležnih službi, što ne bi bilo poželjno imajući u vidu preporuke", rekao je Ružić.

Naglasio je da je zdravlje nacije na prvom mestu i da će i dalje preduzimati mere protiv širenja korona virusa.

''Sada je važno da svi kao građani budemo odgovorni i naučimo da živimo sa onim što je preostalo, ali da se polako vraćamo u normalu'', kazao je ministar.

Naveo je da je drugi razlog predloga izmena i dopuna Zakona o izboru narodnih poslanika ''politički dogovor'' koji je, kaže, postignut na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnik svih lista koje su zainteresovane da učestvuju na izborima 21.juna.

''To je samo još jedan iskorak napred u stvaranju i olakšavanju izbornih uslova za sve one koji žele da učestvuju u izborima. Ukoliko se usvoje ove izmene i dopune, očekujemo da od ponedelja RIK i ostale nadležne izborne komisije proglase nastavak izbornih radnji, uz ovu olakšavajuću okolnost'', zaključio je Ružić.

субота, 25. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије