Reagovanja povodom incidenta ispred Skupštine

Premijerka Ana Brnabić osudila je incident ispred Skupštine Srbije, uz ocenu da je fizičko nasilje bez svake sumnje jedina politika Boška Obradovića, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića. Srbija nije plodno tle za fašizam, poručio je ministar Branko Ružić.

"Najsnažnije osuđujem novi akt fizičkog nasilja Saveza za Srbiju koji je bez svake sumnje jedina politika Obradovića, Đilasa i Jeremića. To smo videli u Skupštini Srbije u sredu, to smo mogli da vidimo ispred Predsedništva i to ponovo gledamo na ulazu u parlament", navela je Ana Brnabić u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Premijerka je istakla da nasilje i fašizam u Srbiji nikada neće proći jer, kako je navela, "deklarisani ljotićevci poput Boška Obradovića nikada nisu i nikada neće imati u građanima Srbije imati svoje saveznike".

Brnabić je istakla da će Vlada Srbije poštovati parlament i da će uraditi sve da bi bio sačuvan najviši zakonodavni dom od svake vrste vandalizma.

Reagovala je i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja je osudila novi incident i nasilje predsednika Pokreta "Dveri" i jednog od vođa Saveza za Srbiju Boška Obradovića ispred Narodne skupštine. 

"Svaki put kad se služite nasiljem u Skupštini ili ispred nje, kad vređate i napadate poslanike ili ministre, kad ne poštujete državne simbole, pokazujete da ne poštujete građane Srbije. Srbija nije zemlja kojom će vladati sila i nasilnici, već demokratija u kojoj odlučuju izabrani predstavnici građana kojima su oni dali svoje poverenje. Ako to ne možete da shvatite, možda je vreme da prestanete da pokušavate da se bavite politikom, jer to što radite nije politika, nego čisto nasilje", poručila je Mihajlovićeva. 

"Poslati u istoriju one koji promovišu fašizam" 

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić osudio je incident ispred ulaza u Narodnu skupštinu, koji su izazvali lider Dveri Boško Obradović i njegove pristalice, i poručio da Srbija nije plodno tle za fašizam i da su izbori prilika da se u istoriju isprate "oni koji promovišu anticivilizacijske vrednosti".

Ružić je u obraćanju poslanicima kazao da u demokratskom društvu nije dopušteno da se bilo kome suspenduje pravo na rad i da su narodni poslanici došli u Skupštinu zbog svojih radnih obaveza i obaveza prema onima koji su ih birali - građanima i građankama. 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da se ono što lider Dveri Boško Obradović i njegove pristalice rade ispred Narodne skupštine može videti samo u filmovima "nacističke Nemačke i ustaške Hrvatske" i poručio da država neće dozvoliti da se građanima dešava ono što se desilo njemu i narodnom poslaniku Marijanu Rističeviću dok su dolazili na radno mesto. 

Nesvakidašnji incident koji se dogodio ispred Narodne skupštine predstavlja najbrutalniji napad na državu, njene institucije i narodne poslanike, kao legitimno izabrane predstavnike srpskog naroda, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović. 

Predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić upitao je  nadležne organe kada će procesuirati lidera Dveri Boška Obradovića, oštro osudivši incident ispred parlamenta.  

Predsednik Dveri Boško Obradović, nekoliko poslanika i simpatizeri stranke "blokirali" su stepenište na ulazu u Dom Skupštine Srbije, a u jednom trenutku došlo je i do guranja Obradovića i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji je dolazio na sednicu parlamenta.

Predsednica parlamenta Maja Gojković je rekla da je poslanik Marjan Rističević brutalno napadnut prilikom ulaska u Skupštinu.

Na dnevnom redu sednice je Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o izboru narodnih poslanika i Predlog zakona o izmeni Zakona o lokalnim izborima, koje je podnela Vlada Srbije.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво