Ministarstvo odbrane: U kom pravnom sistemu je moguće pozvati na puč

Ministarstvo odbrane je saopštilo da, da je tužilaštvo reagovalo na krivičnu prijavu, "ne bi slušali Obradovića kako poziva na oružanu pobunu".

Ministarstvo odbrane je podsetilo da je tužilaštvu podnelo 3. marta krivičnu prijavu protiv Boška Obradovića, a zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo "Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja" iz člana 309. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srbije u vezi sa krivičnim delom "Napad na ustavno uređenje" iz člana 308. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Da je tužilaštvo reagovalo, ne bismo danas slušali Obradovića kako ponovo poziva pripadnike vojske, policije i BIA na oružanu pobunu i građanski rat, navodi se u saopštenju.

"Pitamo se u kom pravnom sistemu je moguće pozvati na nasilje i puč, a za to ne biti krivično gonjen i gde to poziv na pobunu ne zaslužuje postupanje", pita Ministarstvo odbrane.

Ističu da Obradovića niko ne sluša i ne shvata ozbiljno, ali dato nije oslobađajuća okolnost.

"Njegovo vidno nervno rastrojstvo i neuračunljivost mora tek biti dokazano u krivičnom postupku i ne može unapred biti razlog za odustajanje od krivičnog gonjenja", ističe se u saopštenju. 

Ministarstvo odbrane će, kako navode, podneti još jednu prijavu protiv Obradovića zbog ponovljenog krivičnog dela "u nadi da će ga ovaj put nadležni barem saslušati".

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара