Premijerka pozvala poslanike da ukinu vanredno stanje

Nema razloga da u Srbiji više postoji vanredno stanje, rekla je premijerka Ana Brnabić na sednici Skupštine Srbije, na kojoj su poslanici nakon incidenta koji je Boško Obradović napravio na početku zasedanja, počeli raspravu o ukidanju vanrednog stanja, koje je uvedeno 15. marta.

Brnabićeva je kazala da su se, prema mišljenju struke, stvorili svi uslovi da se ukine vanredno stanje.

"Uslov je bio da više od sedam dana imamo manje od pet odsto zaraženih u odnosu na broj zaraženih. Taj uslov je ispunjen, od 28. aprila mi smo ispod pet odsto", rekla je Brnabić. Ona je pozvala poslanike da ukinu vanredno stanje i da ono ne ostane ni dan duže nego što je to neophodno.

"Nećemo ukidati Krizne štabove, oni će nastaviti da rade, nastavićemo da testiramo građane da bismo obezbedili punu sigurnost i da radimo prevenziju za eventualni drugi talas epidemije", istakla je Brnabićeva.

Premijerka je najavila da će na sledećoj sednici Kriznog štaba biti jasno određene mere pod kojima će građani ulaziti u Srbiju iz inostranstva, a da ne budu u karantinu.

"Izaći će u petak ili u ponedeljak sa jasnom prepoukom. Razmišljamo da će dokaz biti ili negativan test na koronu koju je osoba prethodno uradila u zemlji iz koje dolazi ili ćemo mi raditi test", rekla je Brnabićeva.

Komisija odobrava ulazak stranaca u zemlju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da i sada postoji mogućnost da se izađe ili da se uđe u Srbiju uz posebne dozvole.

Dačić je u Skupštini Srbije kazao da postoji mogućnost da stranci dođu u Srbiju, navodeći da postoji Komisija pri Vladi Srbije koja odobrava njihov ulazak u zemlju, ukoliko za to postoje ekonomski, poslovni ili politički razlozi.

"Istovremeno, ukoliko neko želi da putuje u inostranstvo moguće je putem najave od strane Ministarstva spoljnih poslova i prijema od stane ministarstva spoljnih poslova tih zemalja u koje putuju", napomenuo je Dačić.

Skupština Srbije na današnjoj sednici razmatra Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, koji je podnela vlada, a sednici prisustvuju premijerka Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Radulović: Nikog nisu spasili; Brnabić: Ne vređajte lekare

Predsednik Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je danas tokom skupštinske rasprave o ukidanju vanrednog stanja, koje je uvedeno zbog pandemije korona virusa, "da vlast nijedan život nije spasila", a premijerka Ana Brnabić mu je poručila da može da vređa one koji se bave politikom, ali ne i zdravstvene radnike.

Radulović je izneo tvrdnje da koronavirus nije toliko opasan, da je smrtnost na nivou od 0,1 odsto, a da je zastrašivanje bilo u svrhu prekidanja izbornih radnji i šikaniranja građana.

"Ovo je diktatura što sprovode. Nijedan život nisu spasili. Nisu uradili glavnu stvar, a to je zaštita starih u domovima", rekao je Radulović.

Na to je uzvratila Brnabićeva rečima "to što u vašoj glavi imate teorije zavere, imate filmove kakvi ne postoje u normalnom svetu je vaš problem, ali nemojte govoriti da zdravstveni radnici nisu spasili nijedan život".

Poslanik SNS-a Marko Atlagić pozvao je Radulovića da ustane i kaže da li je tačno da je izjavio da je virus ludilo koje su izazvali Svetska zdravstvena organizacija, Kina, belosvetski novinari kako bi proizveli recesiju.

"Recite da li je tačno ili nije. Nemojte nama spočitavati da mi ne želimo dijalog. Dijalog se zasniva na istinitosti i činjenicama, sve drugo je kritizerstvo", rekao je Atlagić.