Video-samit lidera EU i Zapadnog Balkana iz redova EPP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na video konferencijskom Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana iz redova Evropske narodne partije, na kojem je bilo reči o borbi protiv zarazne bolesti kovid-19, kao i perspektivi zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Predsednik Vučić je, kao jedan od prvih govornika, obavestio učesnike Samita o ekonomskoj situaciji u Srbiji nakon pandemije kovid-19, kao i o detaljima pomoći zemljama EU i regiona koju je Srbija uputila tokom pandemije i istovremeno zahvalio za svaku vrstu pomoći koja je iz EU stigla za Srbiju.

Vučić je, takođe, tražio uklanjanje trgovinskih barijera i zaštitnih mera i kvota sa naglaskom na izvoz čelika u EU za ceo Zapadni Balkan. U okviru svog izlaganja, predsednik Vučić ukazao je na evropsku perspektivu Srbije i solidarnost unutar EPP.

Govoreći o nezadovoljstvu Srbije zbog nedostatka solidarnosti na početku pandemije, predsednik Vučić je istakao da su dela važnija od reči, kao i da je Srbija svoju pripadnost Evropskoj uniji pokazala i slanjem pomoći zemljama EU i zemljama regiona. On je pozvao članice EPP na veću međusobnu solidarnost.

Predsednik Evropske narodne partije Donald Tusk je rekao da razume gnev pojedinih članica zbog nedostatka solidarnosti od strane Evropske unije tokom pandemije kovid-19, ali je naglasio da je bilo i mnogo dezinformacija koje su imale za cilj da nas razdvoje.

"To se može pobediti samo zajedničkim radom, naročito na Zapadnom Balkanu", rekao je Tusk.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zahvalila je na pomoći i angažmanu zemalja Zapadnog Balkana tokom pandemije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji predsedava današnjim Samitom, pozdravio je napore Srbije i Crne Gore za pregovore o priključenju i otvaranje poglavlja uz nadu da ćemo svi zajedno ostvariti napredak u evropskim integracijama.

Budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji 

Grčki premijer Kirijakos Micotakis pozdravio je evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana.

"Solidarnost je izraz jasne i merljive podrške u vremenima kada je našim saveznicima najpotrebnija. Ponekad ta pomoć stiže prvo odande odakle je ne očekujete, pa je tako, kada je Grčka tražila pomoć u vreme migrantske krize, Srbija, na čelu sa mojim prijateljem Vučićem, bila prva zemlja koja je ponudila pomoć i to je bio gest solidarnosti visoko cenjen u Grčkoj", naglasio je Micotakis.

Premijer Bugarske Bojko Borisov je istakao da mu je drago što se proces pridruživanja Zapadnog Balkana kreće u dobrom pravcu i uputio podršku pozivu na solidarnost, koju je tokom Samita uputio predsednik Vučić, istakavši da EU mora da uradi sve kako ne bi ostavio region Zapadnog Balkana da pati od ekonomskih posledica zbog pandemije kovid-19.

Predsednik Republike Kipar Nikos Anastasijades je rekao da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, sa čim su se saglasili i ostali učesnici današnjeg Samita, kao i sa neophodnošću veće solidarnosti članica Evropske narodne partije. 

Kasnije u toku dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće i na video-konferencijskom samitu Evropska unija – Zapadni Balkan, u organizaciji predsedavajuće EU Hrvatske, a kojem će predsedavati predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.