Kako je protekao prvi dan skupštinskog zasedanja u vanrednom stanju

Sa zaštitnom opremom, maskama, vizirima i podeljeni pregradama od pleksiglasa, poslanici su se vratili u skupštinske klupe. Na dnevnom redu je potvrđivanje odluke o uvođenju vanrednog stanja i ostale uredbe Vlade od početka epidemije. Poslanici nastavljaju raspravu sutra.

Skupština Srbije zasedala je pod okolnostima koje nalaže epidemiološka situacija - uz posebne mere opreza. Poslanicima je na ulazu u Skupštinu merena tempertura i deljena zaštitna oprema.

Posle minuta ćutanja građanima koji su preminuli od posedica virusa kovid 19, otpočela je prva sednica Parlamenta tokom vanrednog stanja. Premijerka Ana Brnabić je naglasila da su sve mere donete na vreme i dale rezultate.

"Prvi i osnovni zadatak nam je bio da probamo da zaštitimo naš zdravstveni sistem i naše zdravstvene radnike da bi oni mogli da zaštite nas. Drugi osnovni cilj bio je da zaštitimo starije sugrađane, tu najugroženiju kategoriju stanovništva kod ovog virusa, dakle sve starije od 65 godina kao i hronične bolesnike. Mi smo uspeli da sprečimo eksponencijalni rast zaraženih i kolaps zdravstvenog sistema. Ni u jednom trenutku nismo želeli da nam se desi da naši zdravstveni radnici moraju da biraju koga će isključiti, a ko će ostati na respiratoru. ", navela je Brnabićava.

Deo opozicije koja učestvuje na zasedanju negodovao je zbog načina uvođenja vanrednog stanja. Opozicija koja zagovara bojkot nezdovoljstvo je ispoljila u skupštinskom holu.

"Sve to nije bilo dovoljno dok nisu prešli crvenu liniju, dok nisu izvršili državni udar i to dva puta u samo mesec dana gazeći ovaj dom, gazeći Narodnu skupštinu Republike Srbije i mimo nje odlučivši da naprečac preko kolena, na mala vrata uvedu vanredno stanje", navela je Marinika Tepić iz Saveza za Srbiju.

I lideru radikala je zasmetao način uvođenja vanrednog stanja.

"Dakle šta je trebalo da uradite - trebalo je pri zavođenju varednog stanja da poštujete sve ustavne i zakonske mere, zakonske obaveze u onoj meri u kojoj se one mogu poštovati, vanredno stanje je po Ustavu trebalo da proglasi Narodna Skupština", navodi Vojislav Šešelj.

Lider LDP-a je poručio da se nikada neće pomiriti sa stavom da je Srbija diktatura.

"Šta je problem danas? Problem je što je Vučić - Vučić, što sam ja - ja, što mi iz svoje kože ne možemo. Što je Đilas - Đilas to je problem. Lupali smo u šerpe 1996. zato što je Milošević pokrao izbore, danas se beži od izbora, da bi lupali u šerpe", naveo je Jovanović.

Ministar odbrane je u obraćanju poslanicima rekao da se u vreme vanrednog stanja proizvodile i plasirale lažne vesti.

"Slušali ste ih kako lažu da se helikopterima odnose leševi masama, slušali ste ih kako lažu da se noću naseljavaju emigranti po Srbiji, da se dovlače od nekad, sušali ste ih kako lažu da nema hrane, da nema goriva, da počinje opšta kriza, da će nestati struje, da će nestati života u Srbiji i to sve u u slovim vanrednnog stanja", naveo je Aleksandar Vulin.

Država je sa programom pomoći od 5,1 milijardi evra, spremno odgovorila na krizu uzrokovanu koranavirosom, kaže ministar finansija.

"Želim da vas obavestim da je privreda Srbije, da je naša ekonomija, da su naše javne finansije izdržavale u ovom trenutku apsolutno udar i krizu koja je za poslednjih sto godina najveća i nikada zabeležena", poručio je Siniša Mali.

Država ima mogućnost da pomogne privredi, tvrdi ministar , a da ne ugrozi 'zdravlje javnih finansija.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво