Lajčak: Dijalog koji vodi EU je put u evropsku budućnost

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak kaže da je dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU način za izlazak iz prošlosti i izgradnju bolje evropske budućnosti.

"Uz dijalog koji vodi EU, Srbija i Kosovo imaju platformu za rešavanje pitanja zaostavštine iz prošlosti i da kao deo evropske porodice krenu ka boljoj, bezbednijoj i prosperitetnijoj budućnosti za građane, zajednice i društva", napisao je Lajčak na svom Tviter nalogu.

Povodom najave specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela da je moguće skoro intenziviranje ponovnog pokretanja dijaloga između Beograda i Prištine, nakon što takse odnosno reciprocitetne mere budu ukinute, u Briselu za Tanjug ponavljaju stav da se dijalog o normalizaciji odnosa vodi pod pokroviteljstvom EU, a da njegov nastavak isključivo zavisi od Beograda i Prištine.

Lajčak o pomoći Prištini: Suzdržite se od politizacije 

Miroslav Lajčak pozdravio je prethodno zajedničko saopštenje šefova diplomatskih misija i predstavnika UN na Kosovu, u kojem pozivaju privremene prištinske vlasti da "podrže međunarodne napore za ublažavanje društveno-ekonomskog uticaja koronavirusa i da se suzdrže od politizacije međunarodne pomoći".

Miroslav Lajčak je na Tviteru poručio da pozdravlja izjavu šefova misija na Kosovu i da su inicijative za regionalnu saradnju veoma važne u rešavanju današnjih izazova.

Šefica Kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova, šefovi misija EU, ambasadori Velike Britanije, Švajcarske i Norveške, šef Euleksa i koordinatori UN za razvoj pozvali su u nedelju političke lidere na Kosovu da podrže međunarodne napore za ublažavanje društveno-ekonomskog uticaja korona virusa i da se suzdrže od politizacije međunarodne pomoći.

Ova reakcija usledila je nakon mnogih kritika na račun kosovske vlade zbog prihvatanja pomoći koju je Srbija uputila institutu za javno zdravlje u Prištini u vidu 1.000 testova na korona virus, preneo je ranije Kosovo onlajn.

U saopštenju, Apostolova i drugi ambasadori poručili su da politika mora da bude ostavljena po strani kako bi svi građani u vreme pandemije dobili potrebnu medicinsku pomoć.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара