UDS: Ne dozvoliti okupljanje u verskim objektima za Uskrs

Ujedinjena demokratska Srbija – politički savez Srbije 21, Vojvođanskog fronta predvođenog Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma – poziva državne organe da zaštite zdravlje i živote građana Srbije i ne dozvole okupljanja u verskim objektima tokom predstojećih praznika.

UDS poštuje pravo građana na slobodu veroispovesti, ali zbog vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom, očekujemo da crkveni velikodostojnici budu solidarni i odgovorni, navodi se u saopštenju.

"Jučerašnji poziv vladike bačkog Irineja da država omogući direktno prisustvo građana vaskršnjim liturgijama, direktan je poziv na nepoštovanje propisanih mera zaštite zdravlja građana. Uskrs je veliki praznik koji slavi život, i nedopustivo je da uticajni episkop predlaže da se omogući nešto što će ugroziti živote ljudi, koristeći na potpuno pogrešan način uticaj koji ima na vernike kao zvaničnik SPC", ističe se u saopštenju.

UDS smatra da najviši predstavnici crkve "a vladika Irinej to nesumnjivo jeste" imaju posebnu odgovornost da svojim autoritetom zaštite ljude, umesto što, kako se ističe, ovakvim pozivima vrše pritisak i ugrožavaju zdravlje ljudi i rizikuju produžetak pandemije čime se direktno ugrožavaju zdravstveni sistem i ekonomija Srbije.

"Ako sada popusti koncentracija i privrženost ogromnog broja građana koji poštuju teške mere, šteta može da bude nepopravljiva. UDS zato još jednom poziva državu da ne popusti pred pritiskom, crkvene zvaničnike da budu razumni i odgovorni, a sve građane Srbije da izdrže u borbi protiv virusa u kojoj su do sada pokazali ogromno samopožrtvovanje i ozbiljnost. Samo tako ćemo se izboriti za nedaćama i problemima koji su nas ovih nedelja i dana zadesili", napominje se u saopštenju.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара