Odlazeća kosovska vlada odlučila da od ponoći primenjuje mere reciprociteta

Odlazeća kosovska vlada odlučila je da postepeno primenjuje reciprocitet kao princip u odnosima sa Beogradom, što znači da će u trgovinskim odnosima sa centralnom Srbijom, u dokumentima biti korišćeni izrazi skladu sa Ustavom Kosova i važećim zakonodavstvom.

To se odnosi na fitosanitarne potvrde i prateću dokumentaciju za prehrambene i neprehrambene proizvode biljnog i neživotinjskog porekla koji podležu fitosanitarnoj kontroli.

Zatim odnosi se na veterinarske potvrde i prateću dokumentacija za prehrambene i neprehrambene proizvode životinjskog porekla koji podležu veterinarskoj kontroli.

Odluku vlade sprovodiće granična policija, Carina, Agencija za hranu i veterinarstvo, Agencija za medicinske proizvode i opremu i druge odgovorne institucije.

Primena i adekvatnost ove odluke preispitivaće se najmanje jednom mesečno.

Vlada je sinoć na elektronskoj sednici najavila da nove, sledeće recipročne mere prema centralnoj Srbiji mogu da se odnose na sva dokumenta i prakse koje utiču na trgovinska pitanja, zatim na priznavanje svih profesionalnih kvalifikacija (kao što su diplome, licence za sertifikate, dozvole itd. izdate od strane kosovskih organa).

Recipročne mere mogu da se odnose i na registarske tablice vozila (autobusi, kamioni, automobili itd.) i na slobodno kretanje osoba, uključujući priznavanje dokumenata koje izdaju Srbija i BiH, poput pasoša, ličnih karti i vozačkih dozvola.

Primena mera kosovske vlade počela je noćas.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво