SAD sa jedne, Francuska i Nemačka sa druge strane kosovske krize

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je da je zadovoljan što će kosovska skupština raspravljati o izglasavanju nepoverenja vladi Aljbina Kurtija, dok se vodeće evropske zemlje Francuska i Nemačka zauzimaju za očuvanje postojeće vlade, bar do okončanja krize izazvane koronavirusom.

Filip Kosnet je rekao kako im je drago da vide da će Skupština sutra održati sednicu o izglasavanju nepoverenja.

"Kao što sam danas rekao premijeru, važno je da skupština i sve institucije poštuju Ustav Kosova", naveo je Kosnet na svom Tviter nalogu.

Saopštenje sa istim sadržajem objavila je i američka ambasada u Prištini.

Rasprava o nepoverenju dolazi nepuna dva meseca od formiranja najnovijeg saziva kosovske vlade.

Demokratski savez i pokret Samoopredeljenje pregovarali su o uspostavljanju kaolicione vlade skoro četiri meseca, a posle nepuna dva meseca nalaze se pred razlazom zbog neslaganja oko rukovođenja kriznom situacijom nakon pojave koronavirusa.

"Francuska i Nemačka zabrinute zbog političke situacije na KiM"

Razlazom dve vladajuće stranke manifestuju se i razlike u stavovima zapadnih sila prema Kosovu i politici glavnih figura centralnih kosovskih institucija.

Dok je iz američke ambasade indirektno pozdravljena namera DSK da obori vladu kojoj i dalje formalno pripada, iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke i Francuske zahtevaju odlaganje sutrašnjeg glasanja za svrgavanje vlade Aljbina Kurtija.

Zajedničkom izjavom, zahteva se da se rasprava za nepoverenje Kurtijevoj vladi barem odloži.

"Francuska i Nemačka su zabrinute zbog političke situacije na Kosovu, u vreme kada je potrebno političko jedinstvo da bi se suočilo sa krizom zbog Kovida-19", kaže se u saopštenju.

"Kosovu je potrebna stabilna i u potpunosti funkcionalna vlada da bi se nosila s krizom. Zbog toga pozivamo da se glasanje o nepoverenju Vladi ponovo razmotri ili odloži ", navodi se u saopštenju.

Spremnost za konkretnu podršku 

Podsećaju na podršku prioritetima kosovske vlade, kao što je suzbijanje korupcije i podrška društveno-ekonomskom razvoju, i najavljuju spremnost da pojačaju konkretnu podršku Kosovu u ovim oblastima.

"Što se tiče odnosa Kosova i Srbije, očekujemo da obe strane preduzmu neophodne korake kako bi uklonile prepreke za nastavak dijaloga", navodi se u saopštenju Nemačke i Francuske i pozdravlja odluka kosovske vlade da ukine taksu na robu iz centralne Srbije.

"Kada se steknu uslovi za nastavak dijaloga i kada se prevaziđe kriza sa Kovidom-19, predsednik Makron i kancelarka Merkel planiraju da organizuju samit u Parizu, kojem će prisustvovati lideri obe strane i visoki predstavnik Borel" , podvlači se u saopštenju.

Ističe se da je "spor između Srbije i Kosova evropsko bezbednosno pitanje, tako da će Evropska unija nastaviti da ulaže napore za pomoć nakon što se obe strane dogovore da nastave razgovore između njih. Uslediće i koordinacija sa našim partnerima, posebno sa Sjedinjenim Državama ", dodaju Nemačka i Francuska.

"Cilj dijaloga treba da ostane potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije sveobuhvatnim, konačnim i pravno obavezujućim sporazumom. Postizanje ovog cilja uslov je za obe strane da se pridruže Evropskoj uniji."

Vanredna sednica kosovske skupštine o opozivu vlade zakazana je za sredu u 11 časova.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво