Kurti: Zamoliću SAD i EU da izvrše pritisak na Srbiju

Kosovski premijer Aljbin Kurti, optužio je Beograd da reaguje na dobru volju Kosova za delimičnim ukidanjem takse, intenzivirajući kampanju za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti. Kurti je izjavio da će Priština Beogradu nametnuti meru reciprociteta, uspostavljajući na taj način "vrednost jednakosti".

Aljbin Kurti je na Fejsbuku napisao da poziva Beograd da zaustavi svoju ofanzivu.

"Pozivam zvaničnu Srbiju da zaustavi ovu ofanzivu i da se odrekne destruktivne politike prema Kosovu i njegovoj državnosti. Takođe,zamoliću relevantne međunarodne aktere, posebno SAD i EU, kao posrednike u procesu dijaloga, da pojačaju pritisak na Srbiju da prestane sa neprijateljskom politikom prema Kosovu ", naveo je Kurti.

Tvrdi da je Priština pokazala spremnost za normalne i korektne odnose sa Beogradom.

"Jasno smo pokazali da imamo volju za normalnim odnosom sa Srbijom. Ali ne možemo da dozvolimo da se ta volja razbije. Kao premijer Kosova, pažljivo ću pregledati situaciju koja je stvorena i delovati u skladu sa interesima Republike i njenih građana ", napisao je Kurti.

Prethodno je kosovski ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca negirao da je Sijera Leone povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

Srbiji reciprocitet, sa Albanijom i Severnom Makedonijom bez barijera

Aljbin Kurti izjavio je da će Priština Beogradu nametnuti meru reciprociteta, uspostavljajući na taj način "vrednost jednakosti".

"Kosovo ima negativan trgovinski bilans sa svim zemljama CEFTA. Reciprociteta će biti - ne zato što smo odlučili da se ponašamo drugačije, već zato što smo odlučili da se ponašamo kao nezavisna država. Reciprocitet je vrednost jednakosti pre nego što je kontra mera. Moramo da pomognemo lokalnim preduzećima da povećaju zaposlenost, proizvodnju, razvoj i prosečne zarade u privatnom sektoru ", rekao je Kurti na skupu Privredne komore Kosova u Prištini.

Prema njegovim rečima, trgovinske prepreke sa Albanijom štete proizvođačima i izvoznicima.

"Barijere sa Albanijom prevazilaze naše dijalekte u dijalektima i nanose štetu proizvođačima i izvoznicima. Da bi se preselili na albansku zemlju, izvoznici će morati da plate naknadu za skeniranje od 22 evra, čak i kada skener ne funkcioniše. Dažbine za proizvođače vina neke su od kojih ćemo se pozabaviti. Postoje brojne anomalije. Građani Albanije moraju da imaju dozvolu boravka da bi mogli da nađu posao. Sa Severnom Makedonijom imamo prepreke koje je potrebno ukloniti ", dodao je Kurti.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара