Poslanici postavljali pitanja

Poslanici Skupštine Srbije započeli su rad postavljanjem poslaničkih pitanja, nakon čega su prešli na raspravu o Predlogu zakona o potvrđivanju protokola o izmenama i dopunama Konvencije o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka, kao i o Predlogu zakona o potvrđivanju Aneksa 1 Sporazuma o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Azerbejdžana.

Poslanici su pozdravili odluku Sijera Leonea da povuče priznanje Kosova, pitali su o migrantskoj krizi i šta će država da učini zbog širenja netačnih informacija o predsedniku Republike.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović ocenio je da međunarodni položaj Srbije iz dana u dan jača, navodeći da diplomatski potencijal koji zemlja iskazuje daje nemerljive rezulate.

"Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću Srbija je doživela još jedno u nizu povlačenje priznanja Kosova. To potvrđuje da je Srbija dostigla nemerljiv uspeh, jer Kosovo više nema ni približno polovinu za učlanjenje u Ujedinjene nacije", rekao je Jovanović.

Istakao je da se nikako ne može staviti znak jednakosti između nezkaonitih taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH i dilpmatske aktivnosti Srbije. Jednakost, po njegovim rečima, afirimišu institucije iz Prištine iz propagandnih razloga.

Povlačenje priznanja Kosova je imperative Srbije jer, kaže Jovanović, tako pokazuje da joj više niko ne može namtetai stavove i stavljati do znanja kako i šta treba da radi.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević čestitao je vladi, skupštini i svim poslanicima povlačenje priznanja Kosova, navodeći da to demantuje one koji su govorili da će se vlast odreći južne srpske pokrajine zarad ulaska u Evropsku uniju.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj primetio je da se u javnosti pojavila informacija da će ovaj deo Jugoistočne Evrope zahvatiti novi talas migracija sa Bliskog istoka i još nekih zemalja, te je s tim u vezi zatražio obaveštenje od vlade šta je učinila i koja je njena strategija za bavljenje migrantskim pitanjima.

Šešelj ukazuje i da postoje informacije da migranti čine krivična dela i da ima atmosfere straha u pojedinim opštinama.

"Ima i netačnih informacija i izmišljotina, ali ne i konkretnog predloga šta uraditi po tom pitanju", rekao je Šešelj i dodao da su radikali predlagali da se Srbija ugleda na Mađarsku i da pokuša da taj problem reši po tom principu. Šešelj kaže da oni nisu rasisti ili ksenofobi već da traže odgovoran pristup i kontrolu ulaska u Srbiju.

Poslanik Nove Srbije – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović pitao je Ministarstvo odbrane koje ima članove u nadzornim odborima u fabrikama namenske industrije da li su ih ti članovi obavestili o sumnja na zloupotrebe koje postoje.

Pitao je da li to ministarstvo ima sanznanja da su fabrike bile oštećene u trgovini, jer, kako kaže, neobično je da vojne fabrike mnogo rade, a loše posluju.

Poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić pitao je javno tužilaštvo da li postoji krivična odgovornost predstvanika Saveza za Srbiju zbog širenja lažnih vesti o predsedniku i organima države sa namerom podrivanja nacionalne stabilnosti zemlje.

Atlagić je naveo da je reč o migrantskoj krizi, koja je, kaže, fenomen globalnih razmera zbog koje se napada vlast kroz izmišljotine.

Dodao je da će Srbija i dalje razvijati humano i održivo rešenje za migrante, da štiti ljudska prava, ali i bezbednost zemlje.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 29. apr 2020, 04:50) - anonymous [neregistrovani]

Opozicija

Da li opozicija u Srbij,i osim iznosenja neistina, moze nesto pametno I konstruktivno da predlozi.? Zaista zalosno,