Đurić: Kurti se ponaša kao palikuća koji želi da zapali Balkan

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je da Srbija izražava veliku zabrinutost zbog najave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će "naterati Srbiju da prizna Kosovo jer postoje pametnije metode od takse".

Marko Đurić navodi da su Kurtijeve najavljene mere odmazde pokušaj destabilizacije regiona za račun onih koji se protive pronalaženju rešenja putem dijaloga.

"Kurti se ponaša kao palikuća koji želi da zapali požar na Balkanu. Aljbin Kurti ne bi trebalo da vređa državu čiji je građanin. On je pokrajinski zvaničnik srpske pokrajine u privremenim organima samouprave i očigledno ne može da natera ni članove svoje stranke i vlade da slede njegovu politiku", smatra direktor Kancelarije za KiM.

Đurić poziva Kurtija da se kandiduje na izborima za parlament Srbije ako želi da utiče na politiku Srbije.

"Dok Srbiju bude predvodio Aleksandar Vučić, sigurno je da neće moći da natera nikoga u Beogradu da prizna njegovu lažnu nezavisnost. Jalove su mu dakle sve nade da politikom pretnji i ucena može da izdejstvuje bilo šta za svoj narod na Kosovu i Metohiji", napominje Đurić.

Kurti, kako kaže, ima priliku da okrene novi list u odnosima Beograda i Prištine, ali će je, dodaje, po svemu sudeći propustiti, jer čini sve da se prikaže ekstremnijim od svojih prethodnika.

"Beograd ostaje otvoren za produktivan dijalog o Kosovu i Metohiji ukoliko sa druge strane ima civilizovanog sagovornika, koji za početak mora da bezuslovno ukine anticivilizacijske takse na robu iz centralne Srbije", ponovio je Đurić.

Sve ostalo bi, napominje, bilo rušenje mogućnosti za nastavak dijaloga.

"Kurti bi trebalo da konačno shvati da više nije opozicioni lider i nestašno dete prištinske politike, te da počne da se u skladu sa tim i ponaša", dodaje direktor Kancelarije za KiM.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се