"Sahrana obećanja" u Prištini, Kurti poručuje da će naterati Srbiju da prizna Kosovo

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj izjavio je u kosovskoj skupštini da se kosovski premijer Aljbin Kurti zbog najave ukidanja takse na srpsku robu "predao bez pritiska". Kurti odgovara da će "naterati Srbiju da prizna Kosovo" jer, kaže, postoje pametnije metode od takse. Ispred zgrade parlamenta uhapšeno nekoliko osoba.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je na vanrednoj sednici skupštine posvećenoj taksi na robu iz centralne Srbije i BiH da je efekat tog nameta bio minimalan, jer nije pravilno sproveden.

"Postoje mnogo pametnije metode kako ostvariti ciljeve koje želimo od onoga što je do sada učinjeno. Srpske vlasti zahtevaju da se dokumenti pripreme na srpskom jeziku", rekao je kosovski premijer.

"Sporazum o reciprocitetu, koji je na neki način rađen i u Briselu zbog papirnih nalepnica, na Kosovu nije sproveden.

To je, kaže, bio Briselski sporazum koji nije sproveden.

"Naše tablice RKS ne ulaze u Srbiju. Nakon održanih sastanaka došao sam do pravog cilja za put koji je pred nama u smislu stopostotne takse. Napravimo korak dobre volje, a na Srbiji je da odgovori. Srbija mora da se dokaže, mora da izjavi da zaustavlja kampanju. Naše mere su normalne za normalno stanje. Moramo da se normalizujemo pre nego što pokušamo da normalizujemo odnose sa Srbijom", rekao je Kurti.

Daut Haradinaj mu je uzvratio rečima da je za vreme vladavine te stranke "Kosovo bilo utvrđenje za Srbiju".

"Imali smo utvrđenje u odnosu na Srbiju, ali bili smo vrlo otvoreni u odnosu na Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i ceo region", rekao je Haradinaj, aludirajući na Kurtijuvu popustljivost.

Kurti je odgovorio rekavši da u državi treba videti više od tvrđave porodice i plemena.

"Dvorac je rodbina, porodica, pleme, država je više od toga", rekao je Kurti.

Haradinaj: Kurti se predao; Veselji: Kurti je rizik za budućnost 

Haradinaj je na početku sednice istakao da se Kurti "bez pritiska predao Srbiji".

"Premijer Kurti i njegova višegodišnja politička aktivnost, prevrtanje kamiona, krvavi protesti, sve su to bili oblici blokiranja Srbije. Ali ta ideologija nije dugo trajala. Premijer se već predao, i to bez ozbiljnog pritiska. Prekršio je principe na kojima je dobio mandat. Prešao je preko svakog poteza kojima je godinama bio protiv Srbije", rekao je Haradinaj na vanrednoj sednici parlamenta zakazanoj na inicijativu opozicionih poslanika, koji se delom protive ukidanju takse.

Haradinaj je pozvao opozicione poslanike da ne podlegnu pritisku iz Beograda za ukidanje takse.

Predsednik Demokratske partije Kosova i predsednik skupštine u prošlom sazivu Kadri Veselji rekao je tokom rasprave da je Aljbin Kurti "rizik za budućnost Kosova".

Veselji tvrdi da "nerešeni problemi između Kosova i Srbije daju mogućnost Rusiji da utiče na Evropu".

On smatra da taksa "može biti interes samo kada se suprotstavlja srpskoj državi, a nikada SAD".

"Ozbiljno je ono što smo čuli od našeg premijera, premijer predstavlja rizik za budućnost Kosova. Premijer treba da se ponaša kao premijer nezavisne države", poručio je Veselji i dodao da "Kosovo od Srbije treba da se odvoji što pre".

"Nismo mogli normalno da razgovaramo sa Srbijom, nismo slučajno vodili ratove. Treba da imamo dobrosusedske odnose, komunikaciju i da sačuvamo državu. Takse smo uveli kako bismo došli do konačnog sporazuma", rekao je Veselji. 

Šef poslaničke grupe vladajućeg pokreta Samoopredeljenje Redžep Selimi odbacio je navode Haradinaja i pozvao poslanike da izglasaju rezoluciju o ukidanju takse.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се