Mišić: Ukidanje taksi nas samo vraća tamo gde smo bili

Spoljnopolitički komentator Milan Mišić, koji je godinama bio dopisnik lista "Politika" iz SAD, kaže za RTS da je za rešavanje kosovskog pitanja neophodan međunarodni konzenzus, a ne samo dogovor Beograda i Prištine.

Milan Mišić smatra da je govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred Američko-izraelskim komitetom u Vašingtonu zanimljiv po tome što je reč o organizaciji koja je jedan od najmoćnijih lobija u SAD.

"Vučić je govorio samo dan pre nego što se danas održavaju izbori u Izraelu, treći put u poslednjih godinu dana", podseća Mišić.

Ističe da će u središtu pažnje ostalih razgovora biti pitanje Kosova, u okolnostima u kojima Amerikanci pokazuju povećani interes za rešavanje tog problema.

"U opticaju su čak i neke spekulacije da su ponuđene neke stvari koje donose izvesne pomake. Pominje se nadogradnja Ahtisarijevog plana odnosno 'Ahtisari plus plus'. U ovom momentu ne znamo šta znače svi ti plusevi. Svrha ove posete biće svakako da se ti plusevi stave u fokus i izoštre", kaže Mišić.

Naglašava da nije važan samo dogovor između Beograda i Prištine.

"On jeste ključni, ali potrebno je obezbediti međunarodni konzenzus. Ishod pregovora da bude sveobuhvatni sporazum, ali i nova rezolucija Ujedinjenih nacija koja bi zamenila Rezoluciju 1244. Da bi se to desilo, potrebna je saglasnost svih aktera", objašnjava Mišić.

Ističe da nas ukidanje taksi na robu iz centralne Srbije samo vraća tamo gde smo već bili, a nismo uspeli da se dogovorimo.

"Glavna misterija u ovom momentu je u kojoj meri angažovanje istaknutih članova američke administracije podrazumeva njihovu spremnost da se stvarno dođe do nekog kompromisnog rešenja, pri čemu to ne mora da podrazumeva teritorijalne ustupke", kaže Milan Mišić.

Navodi da situaciju dodatno otežava izuzetno komplikovana politička situacija među Albancima na Kosovu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара