Plan "Ahtisari plus, plus" – šta donosi, a šta uzima

U iščekivanju raspleta i nastavka dijaloga, srpski predsednik kaže da se pred Beogradom uskoro može naći ultimatum: "Ahtisari plus, plus" plan – priznanje Kosova, poseban status za Srbe u zamenu za članstvo u Uniji. Šta je nudio prvi Ahtisarijev plan pre 13 godina, šta plusevi donose, a šta uzimaju srpskoj strani?

Dve godine pre svog plana, kao medijator, u Beograd i Prištinu stigao je Marti Ahtisari. Finac, rođen u Sovjetskom Savezu, posredovanje je stavio na papir, 2007. kao plan.

Između ostalog, plan je predviđao:

– Šest novih ili proširenih srpskih opština na Kosovu;

– Proširene opštinske nadležnosti;

– Četrdeset pet zaštitnih zona oko najznačajnijih crkava i manastira, istorijskih spomenika;

– Međunarodni civilni predstavnik i međunarodno vojno prisustvo.

"Oni su znali već 2006. kakav će biti ishod mog plana, kada je reč o statusu", rekao je Ahtisari.

Nadzirana nezavisnost nije bila prihvatljiva za Srbe, plan je odbačen u Beogradu, potom i u Njujorku, u Savetu bezbednosti pomoću veta Rusije.

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog centra za KiM, smatra da je taj plan poslužio kao igra, dimna zavesa, iza koje se, kaže, sakrilo formiranje odnosno pravljenje ustava tzv. Kosova, kao predigra za nezavisnost.

Dodaje da je Ahtisarijev plan imao dobre stvari vezane za decentralizaciju.

"Samouprava nije bila nikakav poklon Ahtisarija nego su se Srbi sa Kosova i Srbije izborili. Prvobitni plan međunarodne zajednice bio je da se verifikuje etničko čišćenje, a ono što nije učinjeno '99. nastavljeno je pogromom, o decentralizaciji se počelo govoriti posle pogroma", ukazuje Dušan Proroković sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost, nekadašnji državni sekretar za KiM.

Malo pre proglašenja kosovske nezavisnosti, stigla je nadogradnja prvobitnog plana.

"To je Išingerov predlog, to je ponuda s kraja 2007. u kojoj se navodi da Srbija ne treba da prizna ali treba da se saglasi sa prijemom Kosova u UN. Što se našeg položaja tiče, nije šija nego vrat", napominje Proroković.

Koje su nove opcije 

Autori oba plana 2009. sa kosovskim političarima zajedno su slavili godišnjicu samoproglašene nezavisnosti. Dve godine kasnije, o pravima na severu, ali i jugu počelo je da se razgovara u Briselu.

Sporazum je postignut 2013, a kao njegova glavna zaostavština viđena je zajednica 10 srpskih opština. Do danas samo na papiru. U međuvremenu, iako ne na papiru, u domenu spekulacija, nove opcije.

"Mi treba da biramo – ili razgraničenje ili federalizacija. Šta bi značila federalizacija? Ono što je RS u BiH. To bi trebalo da bude A plus plus . Najverovatnije sever, uz još veća prava Srba na jugu Ibra", navodi analitičar iz Prištine Fisnik Halimi.

Plan sa dva plusa pomenuo je predsednik Srbije. Rekao je da će to biti usaglašena ponuda zapadnih saveznika Srbiji – priznanje Kosova uz poseban status za Srbe i članstvo u EU.

"Mislim da smo u trenutku kada ostaci dubokih država u SAD, Velikoj Britaniji i Nemačkoj polako gube svoje pozicije, zato im se žuri da sprovedu projekat iz devedesetih. Ne mislim da je bilo šta završeno, ja mislim da Srbija mora da izdrži pritiske, da pažljivo igra", smatra Nebojša Čović.

Za svoj rad u više zemalja, Marti Ahtisari dobio je Nobelovu nagradu za mir, koja je, prema njegovim rečima, opravdala njegov rad na Kosovu. Srbi na Kosovu, međutim, ni danas nisu dobili sva prava koja su im njegovim planom zagarantovana.

broj komentara 13 pošalji komentar
(ponedeljak, 02. mar 2020, 09:29) - anonymous [neregistrovani]

KIM

KIM je unutrasnje pitanje Srbije i tako se mora resiti.
Strane vojne snage moraju napustiti nasu teritoriju a albanci moraju imati prava nacionalne manjine zagarantovana na najvisem nivou.
Zlocinci OVK moraju odgovarati i istina o nestalima se mora zavrsiti da bi doslo do kakvog takvog pomirenja.
Naravno razoruzavanje svih albanskih formacija i postovanje Ustava Srbije i njenog teritorijalnog integriteta

(ponedeljak, 02. mar 2020, 09:22) - Брано [neregistrovani]

Шарена лажа

Признање Косова за чланство у ЕУ. Европска унија данас јесте сутра је можда неће бити, а признање остаде. Осим ако у међувремену не постанемо једна од јачих светских сила па будемо могли да не поштујемо потписане споразуме како нам се прохте, по моделу великих, поготово заападних сила.

(ponedeljak, 02. mar 2020, 01:03) - anonymous [neregistrovani]

Ne

Ne, i tačka.

(ponedeljak, 02. mar 2020, 00:59) - anonymous [neregistrovani]

athisari

Ovaj plan odavno je mrtvo slovo na papiru.Poceti pregovore kada se ukinu takse i obavezno radi balansa uvesti i Rusiju u pregovore a mozda i Kinu.U tom slucaju nasa pozicija bice mnogo bolja jer su i one stalne clanice saveta bezbednosti i ne priznaju Kosovo.Nikako ne pristajati na ucene i obecanja clanstva u EU jer se i on raspada.Praksa je pokazala da oni nikako ne drze do svojih obecanja pa zasto bih i sada.

(ponedeljak, 02. mar 2020, 00:07) - anonymous [neregistrovani]

Само једно је битно!

Ако се договоримо шта год хоће, само да не добију независност, једном ћемо решити питање Косова - као унутрашњу ствар Србије, чланице УН. Ако дозволимо да Косово буде примљено у УН, они ништа неће испунити од обећаног и решиће све како им је воља, пошто ће то бити унутрашње питање једне чланице УН.

Дакле, само једно је битно! Све друго су шарене лаже.

(nedelja, 01. mar 2020, 23:59) - Александар [neregistrovani]

Неприхватљиво

Сви њихови предлози су неприхватљиви за Србију. Косово и Метохија могу имати само аутономију у Републици Србији. Признавање не долази у обзир !!!! То би био историјски највећи пораз Србије !!! Хајук Вељко Петровић је рекао Турцима : "Главу дајем Крајину не дајем ! ". Чланство у ЕУ не вреди ништа. Мртво слово на папиру. То није ништа конкретно . Сутра ће се ЕУ распасти . Нека плате 1000 милијардо евра у злату па да се замислимо. То би био конкретан предлог од ЕУ.

(nedelja, 01. mar 2020, 23:28) - anonymous [neregistrovani]

Nikakav plan !

Nikakav plan , nikakav dijalog , 1244 Je tu zasada a kasnije živi bili pa videli !

(nedelja, 01. mar 2020, 22:59) - anonymous [neregistrovani]

Na svoje granice

oko K i M sto pre treba doci vojska Srbije.

(nedelja, 01. mar 2020, 22:36) - anonymous [neregistrovani]

A sta je tek doneo Ahtisariju?

Sigurno je imao nekoliko miliona razloga da stane na albansku stranu.

(nedelja, 01. mar 2020, 22:16) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

Srbija ne sme pristati na ucrnu Ahtisarijevog plana.To bi znacilo da su albanci posle 20.god.iako nisu dobili drzavu uspeli.Srbi bi prosli kao posle Dejtonskog sporazuma februara 1996.god.kada se iselilo preko 100.000 srba iz srpskih opstina Vogosca,Ilijas,Centar...Naravno sve uz bacanje letaka iz helikoptera IFOR-a gde im govore da moraju da se isele iz svojih vekovnih ognjista.Time bi se izolovani srbi iselili.Zar to zelite da potpisete.Ostavite zamrznuti konflikt za neka druga vremena.Kao sto vidite albanci ce silom pokusati sve da istrebe preostale srbe.