Prvi put počinje serijska proizvodnja "pasarsa"

Želimo da osnažimo namensku industriju da ne bismo morali da kupujemo iz inostranstva opremu neophodnu za vojsku, poručio je tokom boravka u Gornjem Milanovcu predsednik Aleksandar Vučić i istakao da po prvi put počinje serijska proizvodnja sistema "pasars". Predsednik je prethodno razgovarao sa predstavnicima Ministarstva odbrane i namenske industrije.

Aleksandar Vučić je najavio je da će u narednih 15-20 dana posetiti valjevski "Krušik" koji ima 3.127 zaposlenih i da će "Krušik" biti sačuvan jer je važan je za celu namensku.

Vučić je novinarima u Gornjem Milanovcu preneo da je sastanak koji je ranije danas imao sa predstavnicima namenske industrije, bio težak, uz primebdu da, pored koronavirusa, migrantske krize i situacije u regionu, ako se pogleda šta se zbiva oko nas po pitanju naoružavanja, svi govore o Srbiji i svima Srbija smeta.

Istakao da Hrvatska kupuje "spajk" rakete, izraelske proizvodnje, koje pogađaju tenk sa neba.

"Mi ćemo, uz dodatna ulaganja, i današnjim u Tehničko-remontni zavod ‘Čačak’ praviti vrhunske tzv. reaktivne oklope za naše tenkove. ‘Spajk’, pogađa sa neba, u kupolu koja obično nije zaštićena. Idu dotle. Imaju i tri oklopna bataljona snabdevena moćim ‘patrijama’", rekao je Vučić.

Pored toga, dodao je, Albanci se naoružavaju na Kosovu, Crna Gora uzima čak 67 vozila, Severna Makedonija 100 vozila.

"Mi gledamo da ojačamo i osnažimo našu namensku industriju, da ne bismo morali spolja da kupujemo. Zato će vojska imati 18 novih ‘Lazara’. Prvi put ulazi u serijsku proizvodnju, i nemamo više prototip, moćni ‘pasars’ sa bofor stopom, što rade zajedno Zastava termo, Prva petoletka i FAP", rekao je Vučić.

Predsednik je izrazio uverenje da će se dodatnim finansijskim sredstvima pomoći sve fabrike namenske, kao i kupovinu njihovih proizvoda, te da će se osetiti "sveža injekcija" i da 11.000 zaposlenih u toj industriji neće imati razloga za brigu.

Nove investicije u "Krušiku" 

Dodao je da su "Krušikovi" proizvodi najtraženiji, i da će u toj fabrici biti novih investicija, nove kapislane, novih raketnih pogona, kao i da će radnici dobiti zaostale plate.

"Otići ću da razgovaram sa radnicima, sa poslovodstvom i drž će posebno da se uključi, da bismo mogli guramo napred i da vojsku snabdevamo najmoćnijim naoružanjem", rekao je Vučić.

On je istakao da iz naših farbika nije moglo da se nabavi ništa osim municije, ali da to više nije slučaj, odnosno da sada prvi put počinje serijska proizvodnja stvari potrebnih za vojsku.

"Hoćemo ceo sistem da podignemo, i verujem da ćemo uspeti u tome", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije razgovarao je prethodno sa predstavnicima Ministarstva odbrane i namenske industrije.

"Veoma važan sastanak za obnovu i jačanje naše vojne industrije", naveo je predsednik na zvaničnom instagram profilu "budućnostsrbije", uz fotografije sa sastanka.

Sastanku predsednika i predstavnika namenske, prisustvovali su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministri unutrašnjih poslova i finansija, Nebojša Stefanović i Siniša Mali, direktor BIA Bratislav Gašić.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво