Vučić: Zapadni saveznici će usaglasiti stavove o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će o rešenju kosovskog pitanja biti usaglašeni stavovi zapadnih saveznika, ali da ne zna u kojoj će formi biti saopšteni. "Da li će se prvo pojaviti Amerikanci ili Evropljani je nebitno, stavovi će biti usaglašeni", naveo je Vučić.

Aleksandar Vučić je odgovarajući na pitanje novinara kada očekuje da će biti predložen plan "Ahtisari plus-plus", rekao da se stalno postavlja takvo pitanje, ali da ono nije suštinsko već formalno pitanje.

Prema njegovim rečima, negde se nekome "oko toga žuri, a negde postoji želja da uspori".

"Ne znam kada će. Možda za tri meseci ili tri godine. Svejedno će se dogoditi", naglasio je Vučić.

Kosovo i Metohija biće dominantna tema u Vašingtonu

Predsednik Vučić izjavio je da će u razgovoru sa američkim zvaničnicima, tokom boravka u Vašingtonu, pitanje Kosova i Metohije nesumnjivo biti dominantna tema, a da će se on boriti za interese Srbije.

"Imaću mnogo mnogo važnih razgovora", rekao je Vučić, dodajući da o tome može da govori tek sutra i prekostura, kada putuje u Vašington.

"Šta god da bih vam rekao... svakako će Kosovo biti dominantna tema u razgovoru sa američkim zvaničnicima", rekao je Vučić novinarima upitan za posetu SAD.

Predsednik Srbije je naveo i da će za zvaničnicima SAD razgovarati i o drugim važnim pitanjima, bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji sa SAD.

"To sve ide dobro, u dobrom smeru, ali Kosovo će biti nesumnjivo dominantna tema, koja za nas nije laka, jer imamo drugačije viđenje i pogled na stvari u donosu na moje domaćine", rekao je Vučić.

Ugrožavanje mira i sankcije bio bi strašan problem za Srbiju 

Sve što bi ugrozilo stabilnost, mir i poredak i uvelo bilo kakve sankcije, pravilo bi strašan problem za Srbiju, izjavio je predsednik Srbije odgovarajući na pitanje novinara kakve pritiske očekuje na Srbiju zbog KiM.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da objasni svoju izjavu da posle ukidanja kosovskih taksi Srbija može da očekuje strahovite pritiske da prizna Kosovo, odnosno da im se dâ stolica u UN.

Upitan, takođe, čime bi Srbija mogla da se ucenjuje, Vučić je rekao kratko: "repertoar je širok".

"Ja to ne mogu da prihvatim. A, da li mogu da prihvatim? Pa, pokazao sam i 2013. kada nisam prihvatio da Kosovo uđe u UN. Tako da je teška situacija za nas, da niste pametni", istakao je Vučić.

Poručio je da ne želi u toj teškoj situaciji da sluša pridike od onih koji nemaju ništa da ponude već samo znaju da kritikuju "iako su sve ranije uništili i prihvatili" i to uporedio sa znanjem da se "rasture kockice," a neznanjem da se sklope.

"A, mi moramo da sklopimo kockice i da zidamo svoju palatu, svoju državu, na najlepši način", poručio je Vučić. 

"Sit sam pridika i moralnih tirada iz BiH"

Vučić je izjavio je da je sit pridika i moralnih i političkih tirada iz Bosne i Hercegovine i poručio da niko ne treba da mu objašnjava kako da obavlja posao predsednika države.

Upitan da prokomentariše izjave Željka Komšića i Bakira Izetbegovića, koje se tiču reagovanja Srbije na situaciju u toj zemlji, ali i na postupke Milorada Dodika, Vučić kaže da postoji kampanja u regionu da Srbija mora da se optuži za sve probleme.

"A kad ih pitate šta sam uradio i rekao, nema odgovora, nego što nisi sprečio Dodika? Nije moj posao ni da sprečavam ni da ne sprečavam Dodika već da govorim u ime Srbije. Nećete vi da mi govortite šta ću da govorim u ime Srbije", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Kaže i da je "sit moralnih tirada od onih koji imaju najmanje prava da mu drže pridike".

"Ali bolje da prećutim i kažem - terajte svoje, pričajte šta hoćete, ja ću da radim svoj posao i da se trudim da napravimo što bolje odnose u Srbiji", naveo je Vučić i dodao da ne vidi sreću u tome da ih opsuje ili kaže nešto loše o njima ne bi li stekao politički poen u Srbiji ili RS.

Upitan da prokomentariše izjavu Bakira Izetbegovića da vrlo blago reaguje na pretnje Milorada Dodika recesijom, Vučić je ''zahvalio" svim Bošnjacima i Hrvatima što bi da, kako kaže, obavljaju posao predsednika Srbije.

"Ja im preporučujem da se kandiduju za sledećeg predsednika, da mi ne drže moralne i političke tirade kako da se ponašam", istakao je Vučić.

Dodaje da mogu da mu zamere nešto kad je reč o njegovim postupcima, ali da ne mogu da mu drže pridike kako da obavlja posao predsednika.

"O tome ocenu daju građani Srbije na izborima, a ne građani nekih drugih držva", rekao je Vučić.

Zaključio je da neće izgovarati teže reči i koristiti svoju i snagu zemlje koju predstavlja da bi unosio bilo kakvu nestabilnost u "ionako krhku situaciju u regionu".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво