Regovanje opozicije na prodaju Komercijalne banke

Stranka slobode i pravde i Dosta je bilo kritikovali su najavu vesti o prodaji Komercijalne banke.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas naveo je u izjavi za medije da su "Aleksandar Vučić i njegov režim strancima prodali PKB, 32.000 hektara najplodnije zemlje, Galeniku i RTB Bor sa najvećim rudnim bogatstvom".

"Uzeli su milijarde evra kredita od Kine, Rusije, Turske, da bi ovih dana u dogovoru sa MMF prodali i jedinu ozbiljnu domaću banku. Prodajom Komercijalne banke nastavlja se sa prodajom svega što držzava ima, čime se Srbija pretvara u koloniju", naveo je Đilas u izjavi.

Upitao je kako je moguće da se za samo 450 miliona evra prodaje banka čija je knjigovodstvena vrednost kapitala 613 miliona evra.

I Dosta je bilo se protivi prodaji Komercijalne banke.

"Vlada Republike Srbije u naše ime prodaje monetarni suverenitet Srbije, kako bi obezbedila podršku MMF i EU da ostane na vlasti. Prodaja Komercijalne banke jeste cena koju vlast plaća za rečenicu 'Srbija ide u dobrom pravcu'", piše u saopštenju.

"Komercijalna banka drži oko 11 odsto domaćeg tržišta, a posluje i u BiH i Crnoj Gori. Prošle godine je ostvarila neto dobit od oko 73 miliona evra. Od najavljene prodaje država će 'zaraditi' manje od 190 miliona evra. Ukoliko ova prodaja dočeka svoj kraj, u Srbiji više neće postojati praktično nijedna banka kojoj suštinska direktna uprava nije u inostranstvu", piše u saopštenju Dosta je bilo.

Dveri saopštavaju da je prodaja Komercijalen banke završni čin urušavanja domaćeg bankarskog sektora.  

"Srpski pokret Dveri poziva sve ljude iz struke, zaposlene, klijente i štediše Komercijalne banke, kao i sve građane Srbije da se priključe našem Pokretu za spas Komercijalne banke i da potpišu peticiju protiv prodaje ove poslednje  snažne, solventne i likvidne bankarske institucije sa većinskim državnim kapitalom. Time ćemo sprečiti potpunu predaju srpskog bankarskog tržišta stranom kapitalu i konačnu potvrdu kolonijalnog statusa Srbije", navode Dveri. 

broj komentara 0 pošalji komentar