Borci od Skupštine traže svoja prava

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad raspravom o predlozima zakona o igrama na sreću i o pravima boraca, vojnih i civilnih invalida ratova i članova njihovih porodica.

Dok poslanici raspravljaju o pravima boraca, grupa ratnih veterana i vojnih invalida ne odustaje od protesta ispred Skupštine Srbije koji traje duže od tri meseca.

Neki od zahteva su ušli u Predlog zakona o pravima boraca tvrde njihovi saborci koji su učestvovali u izradi novih propisa.

"Naročito oko zahteva da se postrsumatski depresivni sindrom prizna bez ograničenja i to imamo kao rešenje u tom zakonu, zahteve kao borački dodatak je takođe usvojen ovim zakonom. Da li je on u traženom obliku od ljudi koji protestuju nije, ali je to razlika o stotinama miliona evra", kaže Željko Vasiljević, presednik Udrženja ratnih vojnih invalida svih ratova. 5807

Opozicija smatra da u zakonu nije trebalo da se nađu civilni invalidi rata i civilne žrtve rata.

"Ne slažemo se svim zahtevima boraca i vojnih invalida ali prvo ću obratiti pažnju da država mora da vodi računa o onima koji su se žrtvovali za nju i ne sme njihove porodice ostaviti na ulici kao nevidljive građane ove zemlje", kaže Oelna Papuga iz LSV-a.

"Borci invalidi porodice palih boraca su nacionalna kategorija i oni svoja prava ostvaruju kao nacionalno pravo. Civilni invalidi i civilne žrtve rata su socijalna kategorija", rekao je Božidar Delić iz SRS-a.

Zakonom se ispravlja nepravda prema borcima poslednjeg rata naglašava resorni ministar.

"Ovim zakonom predviđa se i nova kategorija korisnika koja nije postojala po dosadašnjim propisima, a to su borci koji su učestvovali u oružanim akcijama devesetih godina i u ratu 1.999 godine a koji pod navedenim okolnostima nisu zadobili telesno oštećenje", kaže Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Predloženi zakon je krovni za još 12 zakona i drugih propisa usklađenih sa Ustavom. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 25. feb 2020, 20:50) - Rade [neregistrovani]

Nelogično

Spadam u ovu kategoriju stanovništva, ali spadam i u one jadnike koje kači zakon o oružju. Služio sam vojni rok u JNA, bio rezervista, bio u jednom ratu, a sada trebam da posetim lekara i da dokazujem da sam sposoban da rukujem jednim pištoljem. Bio sam sposoban da se takmičim u rukovanju pešadijskim naoružanjem, pucao iz skoro svih oružja, rukovao tim pištoljem bezgrešno od 1990, a sada trebam da platim nekoj agenciji da me "podučava". Plaćam porez, a pištolj ne smem da koristim.
Ima li tu logike?