Apostolova: Kurti potvrdio, očekujem ukidanje taksi

Šefica kancelarije Evropske unije u Prištini Natalija Apostolova izjavila je da očekuje skoro ukidanje taksi i da joj je to na nedavnom sastanku potvrdio i premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti.

Natalija Apostolova je za RTK na srpskom jeziku rekla da recipročne mere koje Priština želi da uvede Srbiji ne bi trebalo da pogoršaju odnose između Prištine i Beograda, već bi morale da imaju suprotan efekat – da otklone prepreke koje postoje između dve strane.

Apostolova je u emisiji "Razgovor" na RTK2, koja će u celini biti emitovana u četvrtak 27. februara, istakla da je od Kurtija dobila uveravanja da će takse biti ukinute, dodajući da ne zna detalje koje se odnose na uvođenje reciprociteta prema Srbiji.

"Reciprocitet kakav god bio ne bi trebalo da pogorša odnose između Kosova i Srbije. Trebalo bi da ima pozitivan efekat, da ukloni ekonomske prepreke Kosova i Srbije. Reciprocitet ne bi trebalo da bude metod međusobnog kažnjavanja", rekla je Apostolova.

Govoreći o mogućnosti da EU imenuje specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine, Apostolova kaže da je logično da se jedna osoba bavi tim kompleksnim procesom i bude u potpunosti predana poslu.

"Mislim da će on pokrenuti ovaj proces, sistematizovati ga i ubrzati i nadamo se da će krajnji sporazum biti postignut, što je pozitivna stvar u ovom slučaju", navela je šefica kancelarije Evropske unije u Prištini.

Dodaje i da EU i SAD imaju isti cilj, a to je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

"Ovo mora da se desi konačnim sporazumom koji treba da bude potpisan i odobren od parlamenata obeju strana. To je naš cilj, a kako ćemo ga postići, pa verovatno paralelnim putevima kojima pružamo podršku tome i to je veoma važno", zaključila je Apostolova.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 23. feb 2020, 20:13) - anonymous [neregistrovani]

Prosto je neveroatno

Ja sam obican covek. Ali odjednom nestade i ZSO i sve ostalo. Ovo sa taksama je cisto nase potcenjivanje kojem nas izlazu. Vise to nema nikakvu svrhu ili bilo kakav znacaj za nas.