Borelj još ne otkriva ime specijalnog izaslanika

Šef diplomatije EU Žosep Borelj je razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o imenovanju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine i Zapadni Balkan. Ponovio je svoju ličnu posvećenost ulozi posrednika u pregovorima, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Žosep Borelj je u telefonskom razgovoru sa Aleksandrom Vučićem rekao da namerava da imenuje specijalog predstavnika koji će se baviti i dijalogom Beograda i Prištine i regionom Zapadnog Balkana.

Ocenio je i da to imenovanje pokazuje važnost koju "EU i on lično daju regionu, njegovoj stabilizaciji i napretku na EU putu".

"Žosep Borelj je podsetio na činjenicu da će on lično ostati angažovan i snažno posvećen evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, kao i ulozi glavnog pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine", navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove prosleđenom Tanjugu.

Na pitanje da li je bilo reči o "konkretnim imenima" za poziciju specijalnog predstavnika u Evropskoj službi, kažu da ne žele da ulaze u detalje.

Dodaje se da je Visoki predstavnik tokom dana obavio i odvojene telefonske razgovore sa Hašimom Tačijem i Aljbinom Kurtijem.

"Svi telefonski pozivi su nastavak razgovora koje je Visoki predstavnik imao u Beogradu i Prištini tokom januara", zaključuju u Evropskoj službi za spoljne poslove.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 21. feb 2020, 22:26) - anonymous [neregistrovani]

G-dine Borelj: Gde je pocetak ovih pregovora?

Samo da podsetim gospodu iz zapadne Evrope:
1. Rezolucija SB-1244 je jasna
2. Briselski sporazum mora da se postuje
3. Uspostavljanje vojske od strane predstavnika Pristine je cista provokacija
4. Ubica g-dina Ivanovica mora da se obelodani
5. Sud za zlocine OVK treba da se ubrza jer u protivnom nece biti ni jednog zivog svedoka
6. Za pocetak, mislim da je ovo dovoljno