Đukanović: Jasni signali SAD da mora doći do ukidanja taksi

Trampov čovek od poverenja Ričard Grenel ostaje istovremeno i šef svih obaveštajnih službi i posrednik u dijalogu. Direktor Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović kaže da taj potez dodatno pokazuje da su SAD itekako zainteresovane za ubrzanje samog procesa, odnosno za njegovu deblokadu.

Bilo je veliko iznenađenje da je Grenel imenovan za šefa čitave američke obaveštajne zajednice, što pokazuje da je suštinski čovek od poverenja predsednika Trampa, rekao je za RTS direktor Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović.

"Ono što se samog dijaloga Beograda i Prištine tiče, to dodatno pokazuje da su SAD itekako zainteresovane za ubrzanje samog procesa, odnosno za njegovu deblokadu", naveo je Đukanović.

Naglasio je da SAD šalju jasne signale da što pre mora doći do suspenzije ili ukidanja taksi koje su na Kosovu uvedene za proizvode iz Srbije.

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je da postoji mogućnost da se američka vojska povuče sa Kosova ukoliko se takse ne ukinu.

Direktor Centra za spoljnu politiku je rekao da SAD suštinski vrše jedan značajan pritisak na prištinsku stranu da se stvori uslov za nastavak dijaloga, odnosno da se povuku takse.

Od kada je Grenel na poziciji specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, potpisana su dva načelna sporazuma – o uspostavljanju železničkog i vazdušnog saobraćaja.

Đukanović je prokomentarisao da ti sporazumi pokazuju da je Grenel "čovek od akcije", a dodao je i da je najavljena izgradnja "Auto-puta mira", gde bi SAD dale značajan podstrek.

Istakao je da bi, zbog predstojećih izbora, kraj leta bila poslednja mogućnost da SAD kažu da u spoljnopolitičkim izazovima na Zapadnom Balkanu ipak imaju neke rezultate.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je izjavio da nema reakcije međunarodne javnosti kada je reč o najavi Tirane i Prištine da će zajedno finansirati i sprovoditi akciju za priznanje nezavisnosti Kosova, a Đukanović kaže da to nije ništa čudno i da nema reakcije jer je određeni broj država već priznao nezavisnost Kosova, a da se pre svega vodeći akteri, poput SAD, neće tome protiviti.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 21. feb 2020, 12:09) - anonymous [neregistrovani]

Re: Zasto

Balon treba napumpati sto vise jer kad pukne (a puci ce kad tad) bice jaca eksplozija tj. vece slavlje.U svoj ovoj prici drago mi je da neki od nas shvataju da je u balonu bio obican vazduh.

(petak, 21. feb 2020, 11:42) - Srbin iz Nemačke [neregistrovani]

Najbolje bi za nas bilo

da ne ukinu takse i da se ameri naljute i odu sa KiM

(petak, 21. feb 2020, 11:05) - anonymous [neregistrovani]

zasto

Svakodnevno davanje znacaja tim taksama nasuprot mnogo vaznijim stvarima u vezi KiM.Uostalom odavno smo dobili druga trzista.

(petak, 21. feb 2020, 11:03) - anonymous [neregistrovani]

Tramp

sve ove price o KiM potpisano sporazuma avionska linija beograd pristine, voz isto
autoputevi, to dobro se vidi kraj resenje
kosovskog cvora, tu nema dileme EU usa
nece 100 godina da pricaju o KiM imaju
jos veci problema nego stoje KiM i na
kraj krajeva istoria se ponavlja kako
oni da odluce amin....................!!!!!!!!!!!!!!

(petak, 21. feb 2020, 10:11) - anonymous [neregistrovani]

Drvo i suma

Od drveta se ne vidi suma. Svi su odjednom zaboravili i ZSO i sve drugo ostalo...To vise nije bitno izgleda. Sad su ove takse pa takse. Ima li neko da kaze da nam ni to sad nije vise vazno? Zasto dozvoljavamo da nas zamazuju sada vec nebitnim stvarima ?

(petak, 21. feb 2020, 09:48) - Vlajko [neregistrovani]

Ali...

Plaši me ono što dolazi posle. Kada jednu stranu naterate da popusti onda morate i drugu radi ravnoteže. Dakle, šta će biti zahtev srpskoj strani???