Poslanici jednoglasni o Memorijalnom centru "Staro sajmište"

Poslanici Skupštine Srbije podržali su u raspravi u parlamentu Predlog zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište". Ocenili su da je važno negovati kulturu sećanja, naročito u vreme kada se dešava pokušaj istorijskog revizionizma.

Poslanik Pokreta socijalista Bojan Torbica rekao je da je žalosno što je moralo da protekne više od sedam i po decenija da se na prostoru nekadašnjeg logora "Staro sajmište" formira memorijal posvećen njegovim žrtvama, kao i svim žrtvama Holokausta, genocida nad srpskim narodom, genocida nad Romima stradalih na teritoriji okupirane Srbije i Nezavisne države Hrvatske.

Prema njegovim rečima, formiranje Memorijalnog centra "Staro sajmište" ima veliki značaj zbog procesa istorijskog revizionizma koji  se uočava poslednjih decenija, ne samo u našem regionu već i u značajnom delu Evrope i sveta.

Tokom rasprave, Torbica je izjavio i da Milan Nedić ne zaslužuje rehabilitaciju i dodao da bi bilo kakav korak u tom smeru bio uvreda za sve žrtve nacizma.

Poslanica SPS-a Mirjana Dragaš rekla je da oni koji zaborave svoju istoriju, moraju da je ponavljaju.

"To je strašna opomena koja nam se upravo dogodila u novijoj istoriji, u kojoj smo od stradalničkog naroda i žrtve, mi pretvoreni u monstruozan narod", rekla je Mirjana Dragaš.

Poslanik Nove Srbije – Pokreta za spas Srbije Đorđe Vukadinović je takođe podržao predlog zakona.

"Evo jedne tačke oko koje ne bi trebalo da bude razlike među nama. Činjenica je da je sramota – da ne kažem težu reč od toga – da do sada ovaj memorijalni kompleks i ovo mesto pogroma desetine hiljada Jevreja, Srba i Roma nije dostojno obeleženo", rekao je Vukadinović.

Dodao je da je kultura sećanja veoma važna, posebno u kontekstu aktuelnih tendencija u savremenom svetu, a to je pokušaj relativizacije onoga što se dešavalo u Drugom svetskom ratu.

Saradnja sa Muzejom žrtava genocida

Vukadinović je pitao ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da li je i kako organizaciono predviđena relacija centra "Staro sajmište" sa Muzejom žrtava genocida.

Vukosavljević je odgovorio da je izmenama i dopunama Zakona o kulturi koje su nedavno usvojene u Skupštini precizirano da je za negovanje kulture sećanja nadležan Muzej žrtava genocida.

Ministar je istakao da veruje da će u saradnji Memorijalnog centra "Staro sajmište" i Muzeja žrtava genocida da se stvore uslovi i za naučnoistraživački rad i za sveobuhvatniji istorijski pristup.

Dodao je da će Memorijalni centar sarađivati sa brojnim jevrejskim organizacijama iz sveta.

broj komentara 0 pošalji komentar