Varhelji: Metodologija nudi "fer pristup" prema Srbiji

Komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da Srbija ima interes da se priključi novoj metodologiji proširenja jer bi to moglo da ubrza pregovore o članstvu.

Govoreći na konferenciji o proširenju u Briselu, Varhelji je rekao da Evropska komisija ne zanemaruje probleme u vladavini prava u Srbiji i da o njima razgovara sa srpskim vlastima. 

Komesar Varhelji je naglasio da se zemljama kandidatima koje već vode pregovore o članstvu ne mogu nametnuti nova pravila pregovora, ali da one imaju mogućnost da se priključe novoj metodologiji ako to žele.

"Nikada nije dobro menjati pravila igre koja je već u toku. Ali, ako pogledate naš predlog, tu jasno stoji da Srbija ima mogućnost da se priključi, ako to želi. To je poruka koju sam preneo u Beogradu i predsednik Vučić je pokazao zainteresovanost za tu ideju", rekao je komesar.

Varhelji je ocenio da predlog metodologije nudi "fer pristup" prema Srbiji i Crnoj Gori, ali i prema Severnoj Makedoniji i Albaniji koje tek treba da počnu pregovore.

Odgovarajući na pitanje novinara da li Evropska komisija na podjednak način tretira stanje vladavine prava u Srbiji i drugim zemljama regiona, Varhelji je rekao da tu "ne postoje dupli standardi".

"U Srbiji postoje nedostaci u vladavini prava i mi o tome razgovaramo sa srpskim vlastima, ne zanemarujući probleme. Postojeći pregovarački okvir sa Srbijom daje nam dovoljno mogućnosti da reagujemo na probleme. Do sada nismo morali da koristimo te mogućnosti i nadam se da nećemo morati ni ubuduće, ali ako bude nedostataka budite sigurni da ćemo reagovati, kao što ćemo to učiniti i u slučaju bilo koje druge zemlje kandidata", poručio je Varhelji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво