Varhelji: Metodologija nudi "fer pristup" prema Srbiji

Komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da Srbija ima interes da se priključi novoj metodologiji proširenja jer bi to moglo da ubrza pregovore o članstvu.

Govoreći na konferenciji o proširenju u Briselu, Varhelji je rekao da Evropska komisija ne zanemaruje probleme u vladavini prava u Srbiji i da o njima razgovara sa srpskim vlastima. 

Komesar Varhelji je naglasio da se zemljama kandidatima koje već vode pregovore o članstvu ne mogu nametnuti nova pravila pregovora, ali da one imaju mogućnost da se priključe novoj metodologiji ako to žele.

"Nikada nije dobro menjati pravila igre koja je već u toku. Ali, ako pogledate naš predlog, tu jasno stoji da Srbija ima mogućnost da se priključi, ako to želi. To je poruka koju sam preneo u Beogradu i predsednik Vučić je pokazao zainteresovanost za tu ideju", rekao je komesar.

Varhelji je ocenio da predlog metodologije nudi "fer pristup" prema Srbiji i Crnoj Gori, ali i prema Severnoj Makedoniji i Albaniji koje tek treba da počnu pregovore.

Odgovarajući na pitanje novinara da li Evropska komisija na podjednak način tretira stanje vladavine prava u Srbiji i drugim zemljama regiona, Varhelji je rekao da tu "ne postoje dupli standardi".

"U Srbiji postoje nedostaci u vladavini prava i mi o tome razgovaramo sa srpskim vlastima, ne zanemarujući probleme. Postojeći pregovarački okvir sa Srbijom daje nam dovoljno mogućnosti da reagujemo na probleme. Do sada nismo morali da koristimo te mogućnosti i nadam se da nećemo morati ni ubuduće, ali ako bude nedostataka budite sigurni da ćemo reagovati, kao što ćemo to učiniti i u slučaju bilo koje druge zemlje kandidata", poručio je Varhelji.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 18. feb 2020, 19:09) - FORum LIvii [neregistrovani]

nije prvi put

Методологија нуди "фер приступ" према Србији
Ako je ucena fer pristup , sta je onda otimacina teritorije od 15% ?
EU ucenjuje SRbiju time sto je odredila poglavlje 35 u kome Srbiji salje KOLT SA ZLATNIM METKOM , za rulet.
Neposteno i podlo !!!

(utorak, 18. feb 2020, 18:39) - anonymous [neregistrovani]

u EU

u EU, al bez NATO clanstva(a to nece da moze