Parlament o Memorijalnom centru "Staro sajmište"

Skupština Srbije raspravlja o Predlogu zakona o memorijalnom centru "Staro sajmište" gde bi trebalo da se organizuju manifestacije i neguje sećanje na žrtve Holokausta stradale u tom logoru.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da se Predlogom zakona o memorijalnom centru "Staro sajmište" osniva ustanova kulture na republičkom nivou koja će biti posvećena kulturi sećanja na žrtve i i istorijske događaje koji su se dogodili na prostoru današnjeg Starog sajmišta.

Vukosavljević je, obrazlažući u parlamentu predloženi zakon, rekao da je proces njegove izrade obuhvatio šire konsultacije sa stručnom javnošću, kao i sa predstavnicima potomaka žrtava.

"Memorijalni centar ‘Staro sajmište’ će, između ostalog, obavljati poslove prikupljanja, sređivanja, čuvanja, izlaganja, održavanja i korišćenja stručne obrade i istraživanja prezentovanja muzejskih arhivskih dokumenata i predmeta, zatim obrazovno-vaspitne naučnoistraživačke i izdavačke poslove", naveo je Vukosavljević.

Dodao je da će memorijalni centar "organizovati manifestacije i akcije negovanja sećanja na žrtve logora".

Predlogom zakona je predviđena eksproprijacija nepokretnosti na prostoru kulturnog dobra "Staro sajmište", naveo je Vukosavljević.

Predlogom zakona predviđa se i osnivanje istoimenog centra s ciljem negovanja sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, Jevrejskog logora Zemun i Prihvatnog logora Zemun.

Memorijalni centar obuhvataće odgovarajući prostor na levoj obali Save, odnosno područje nekadašnje Bežanijske bare, uključujući kulturno dobro "Staro sajmište" i njegove zaštićene okoline, kao i odgovarajući prostor Jevrejskog prolaznog logora "Topovske šupe".

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 18. feb 2020, 16:14) - anonymous [neregistrovani]

Parlament o Memorijalnom centru "Staro sajmište"

Pozdravljam predlog i akciju jer tesko drzavi i narodu koji ne zna svoju istoriju. Ugledajmo se na pametne i mnogo stradale u svetu, kao na primer -- Yad Vashem Memorijal u Jerusalimu (Holocaust Muzej), koji sam skoro posetio. Tu je i deciji muzej za 1.5 million Jevrejske dece stradale u Drugom Svetskom Ratu, cija se imena citaju bez prestanka, danju i nocu, na tri jezika.