Smajlović: Opštenarodni gnev u Crnoj Gori

Kolumnistkinja Ljiljana Smajlović rekla je za RTS da je Milorad Dodik ohrabren time što dobija jaču i glasniju podršku hrvatske strane u odnosu na raniji period. Pretpostavlja da Dodik neće sprovesti odluku Ustavnog suda BiH, ali će da je koristi kao izgovor za retoričku žestinu. Milo Đukanović pokazuje da je nekome obećao da će da skrši moć SPC, smatra Smajlovićeva.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je pređena crvena linija u BiH, a predsednik Aleksandar Vučić da je u Minhenu vladala veća zabrinutost za BiH nego za Kosovo. 

Gostujući u Dnevniku RTS-a, kolumnistkinja Ljiljana Smajlović je rekla da je Milorad Dodik podigao ton za oktavu više, tako da on diže napetost i govori - ovo neće proći, ovo nećemo da trpimo. 

"Mislim da je ohrabren time što dobija jaču, glasniju podršku hrvatske strane nego pre. Već dugo vremena možemo da uočimo da srpska i hrvatska strana u BiH deluju koordinisano, a sad deluju još više usaglašeno", kaže ona.

Pretpostavlja da Dodik neće sprovesti ovu odluku Ustavnog suda BiH, ali da će je koristi kao izgovor za tu retoričku žestinu.

Govoreći koliki je njegov manevarski prostor, Smajlovićeva kaže da Dodik tvrdi da brani Dejton.

"Ako je istina da se odlukom Ustavnog suda menja proporcija, ko je dobio koliko, 49:51, ako se menja proporcija koju je Dejton utvrdio, sa tih ne znam nekoliko hiljada kilometara kvadratnih, onda je opravdana trvrdnja da je to kršenje Dejtona", smatra Smajlovićeva.

Dodaje da o tome šta je kršenje Dejtona odlučuje ne samo Ustavni sud BiH, nego i garanti Dejtona, među kojim je i Beograd. Ističe da ima tu manevarskog prostora.

Relaksiranje regiona 

Smajlovićeva kaže da Beograd može dosta da uradi, ali mora da deluje kao neko ko smiruje tenzije u regionu i dodaje da je Beograd u vrlo opasnoj situaciji.

"Postoji velika škola mišnjenja u angloameričkom frontu da je EU time što je odustala od brzog proširenja, stvorila bezbednosni i politički vakuum na Balkanu, da se u taj vakuum ubacuju Kina i Rusija, a da im je oslonac jedna mračna konzervativana sila koja deluje i u Bosni, Crnoj Gori, Srbiji u Makedoniji i na Kosovu, a to je SPC", kaže ona.

"Ovo je riskantan trenutak za Srbiju jer se protiv nje na ovoj tezi ujedinjuju sve NVO, instituti i delovi establišmenta zapadnog koji su dosadanjšnju politiku vodili protiv nas", kaže ona.

Beograd mora da dokazuje da može da utiče na to da se krize ne raspiruju i mora da pokaže da pokušava da spusti loptu i relaksira region, smatra Smajlovićeva.

"Moramo da pokažemo da mi pozivamo na smirenje i da koristimo moć koju imamo da se spusti lopta", kaže ona.

"Ne znam da li će odmah doći do smirivanja tenzija, ali zbog položaja Srbije i naših odnosa sa Kosovom, ne može Beograd da kaže - udrite jače, može da deluje kao garant Dejtona da se pojavi na razgovorima, da zastupa tezu da se ovim menja Dejton, ali ne može da podstiče Dodika da diže temperaturu", ističe Smajlovićeva.

"Bizarna stvar i apsurd u Crnoj Gori" 

Milo Đukanović kaže da Crna Gora mora da napravi svoju crkvu kako bi država zaštitila svoj identitet i suprotstavila se mešanju iz Srbije.

"U početku su rekli da ništa u tom Zakonu nema - to je Zakon o slobodi veroispovesti, samo da se svi dovedu u istu pravnu situaciju, da vidimo u gruntu šta je čije", kaže ona, komentarišući izjavu predsednika Crne Gore.

Sada, čini mi se sa strane, da je ovaj protest skoro opštenarodni gnev u Crnoj Gori i pobuna iako mirana i u litijama, kaže Smajlovićeva.

To je, kako kaže, nateralo Đukanovića da kaže jeste - ma jeste, ja pravim svoju crkvu.

"Prilično je ovo bizarna stvar, apsurd, da u 21. veku neko kaže, ne znamo koliki je vernik a nije kršten i neko kao predsednik jedne sekularne države kaže - ja ću da napravim crkvu, neće mene ugrožavati tuđe crkve", kaže Smajlovićeva. Smatra da je to neobično i neoprezno.

"Milo Đukanović je dosad govorio - ja ovo radim što je za nas dobro, niko ne može da nas pritiska, a sada mi se čini da je priznao da se ovo uklapa u ono o čemu sam ranije govorila. Objavljen je tekst, analiza na sajtu Evropskog saveta za međunarodne odnose gde se analizira kako je SPC jedna strašna organizacija čiji su sveštenici mračne figure sa konzervativnim stavovima", ističe kolumnistkinja.

Smajlovićeva kaže da kada pročitate analizu vidite da se autorka poziva na razgovre sa jednim čovekom, predsednikom Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

"Ostatak teksta zasniva se na tekstovima iz BIRN-a, pokušava se formirati stav da je opasna SPC, ona sprečava da ostvarimo neke ciljeve i mislim da Milo pokazuje da je nekome obećao da će da skrši moć SPC", zaključila je Smajlovićeva.

broj komentara 13 pošalji komentar
(subota, 15. feb 2020, 20:19) - anonymous [neregistrovani]

Ma treba

Da se skupe potpisi za vanredne izbore i predsedničke, i parlamentarne, pa svi na izbore, da se skloni više ova garnitura.

(subota, 15. feb 2020, 18:26) - anonymous [neregistrovani]

istina

rijesenje je jednostavno. Neka se g.Djukanovic krsti u SPC od ruke Amfilohija Radovica.I bude kralj Crne Gore a Amfilohije na celu crkve i eto mira u Crnoj Gori.Tako ce g. Djukanovic okajati svoje grehove i spasiti dusu sto svakako svako od nas zasluzuje Amfilohije biti na celu crkve sto je dobro za narod i druge veroispovjesti...pa da svi budemo spaseni i da tako u milosti Bozijoj ostanemo...

(subota, 15. feb 2020, 14:37) - Djuradj [neregistrovani]

@Sve su crkve

Crkva se protivi svem sto nije prirodno,sto nije od Boga podareno.

(subota, 15. feb 2020, 14:36) - anonymous [neregistrovani]

Re: @Sve su crkve

Ko nije konzervativan? Svi su konzervativni.

(subota, 15. feb 2020, 14:24) - anonymous [neregistrovani]

MladaBosna

Zivjele sve Srpske zemlje i Srpstvo.!!

(subota, 15. feb 2020, 14:23) - anonymous [neregistrovani]

SrpskaSparta

Crna Gora,Vecina naroda je na Litijama SPC,Mitrioplija SPC je stvorila CG.
Mmilov rezim ispunjava zelje i ciljeve Zapada vec 20g., Ne damo Svetinje nase SPC.!!

(subota, 15. feb 2020, 14:19) - anonymous [neregistrovani]

@sve su crkve

Istina je da su sve crkve konzervativne, ali je, iskreno, Katolicka crkva svoju moc toliko zlouptorebila i protiv svog, i protiv ohih koje je pokorila, da ne bi smela da bilo kome sta pridikuje. Sadasnji Papa je mozda redak glas razuma, ali isuvise izolovan da bi mogao da zaista nesto ozbiljno promeni. Ali, opet se sve vrti oko moci i novca... a istinske duhovne vredosti su samo pretnja, pa se zato prozivaju mracnim silama. Velike carevine se dugo radjaju, a kada nestanu san o povratku sjaja i moci traje vekovima. A mi zivimo na prostorima koje te nestale carevine i dalje sanjaju

(subota, 15. feb 2020, 13:38) - anonymous [neregistrovani]

Srbi

Srbi ujedinite se i budite složni. Milo moze da stvori svoju crkvu i plati da se ta crkva prizna ali ko ce tu crkvu da posećuje i u njoj se moli. Samo ujedinjen narod moze ovome da stane na kraj

(subota, 15. feb 2020, 12:43) - milan lala [neregistrovani]

Sta to prica gdja Smailovic ?

Gospodjo Smailovic , nije Dodik prvi podigao " za ton okatavu " nego je to ucinio antisrpski nelegalni i nelegitimni provokatorski tzv ustavni sud BiH u kome sede strane sudije , koji u kontinuitetu proizvode tenzije u BiH svojim kriminalnim odlukama protiv R. Srpske . Nije mi jasno ovo vase brkanje loncica protiv Dodika . Dodik sa integritetom samo odgovara na provokacije i za to ima punu podrsku svih u R. Srpskoj a i svog Srpskog naroda sa obe strane Drine . Dosta je bilo napada na R. Srpsku i Srbe ili se uvek ima za to opravdanje kao ovo vase "Dodik podigao ton za oktavu " .

(subota, 15. feb 2020, 12:10) - Воронцов [neregistrovani]

Мило је замислио да је краљ Хенри 8.

То јест Хенри 8. је могао себи дозволити тај луксуз да одвоји цркву од Рима и створи своју цркву. Али Мило је далеко од тога да може глумити Хенрија 8.